fredag 19 mars 2021

"Daughter of smoke and bone" av Laini Taylor

För något år sedan läste jag min första bok av Laini Taylor, "Strange the dreamer". Sedan dess har jag haft hennes bokserie "Daughter of smoke and bone" på min radar, en bokserie som började ges ut redan 2011, så jag är inte direkt föst på bollen här - snarare sist.
Bok ett i serien är alltså den som gett namn till hela rasket. Serien består av en trilogi, men det finns även en bok som handlar om några av bikaraktärerna i serien. Tyvärr har jag ingen av de andra böckerna i serien hos mig, men det rättar jag snart till.

Bildkälla Goodreads

Runt om i världen dyker inbrända handavtryck upp på dörrar. Märkena har satts där av bevingade främlingar som kommit genom en reva i skyn. 
I en mystisk butik håller förrådet av tänder på att bli oroväckande lågt.
Och i Prag kommer snart en konststudent bli inblandad i ett utomvärldsligt krig.
Karou fyller sitt skissblock med monster som kanske eller kanske inte är riktiga. Hon försvinner ofta iväg på mystiska ärenden, hon behärskar många språk (alla är kanske inte mänskliga) och hennes blå hår kommer inte från en flaska.
Vem hon är? Det vet hon inte helt själv. Men hon kommer snart få veta.

Jag har aldrig varit i Prag, men det är ett av mina drömresmål. Den här boken gjorde inte att jag längtade mindre, direkt. För att vara en stad jag aldrig har besökt, blir den väldigt levandegjord för mig, och det upplever jag även att andra miljöer blir. Jag känner att även de utomvärldsliga "resmålen" skulle kunna finnas inom räckhåll. Kanske inte så jättekul att besöka på grund av ett tusenårigt krig, men det skulle kanske gå om en hittade rätt passage. Och hade en gavriel att önska på.
"Daughter of smoke and bone" känns annars väldigt mycket som en startbok. Det är mycket som blir etablerat här som jag gissar kommer komma till hand senare i serien.
Det är också mycket bakgrund i bokens sista delar, som förklarar för Karou, och därmed oss. Jag kunde kanske tycka att det blev lite för långt där, då jag mest ville vidare i berättelsen vid det laget, och veta hur det skulle gå. Inte för att det var onödig information, men jag vill veta hur det ska gå framåt i handlingen, mer än vad jag är nyfiken på vad som hände förut. Boken slutar såklart på en cliffhanger...

Språket är precis så där poetiskt och bildrikt som jag minns från tidigare Laini Taylor-böcker, och som jag alltid faller lite handlöst för. Jag vill ha en tv-serie av det här! Det finns en chans till en film, om jag letar lite, men eftersom det händer så mycket i de här böckerna skulle jag hellre se dem adapterade till en serie. 

Mitt betyg på "Daughter of smoke and bone" blrv 4/5.