onsdag 10 mars 2021

Salta kolakakor

Kolakakor är ju väldigt gott. Men för mig som har trillat ner i salted caramel-träsket är det vansinnigt kul att upptäcka hur lätt det är att uppdatera vad som kan vara en av världens bästa kakor till en ännu bättre kaka. Med en enda ingrediens.


Salta kolakakor

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt

Rör rumsvarmt fett poröst tillsammans med sockret. Tillsätt övriga ingredienser och blanda snabbt ihop till en deg. Eller dumpa allt i en matberedare och hacka ihop degen snabbt, så gör jag nästan alltid.
Rulla ut degen till tre längder och lägg dem på en plåt. Platta ut deglängderna lite, gärna med en gaffel för att få ett fint mönster.
Grädda kakorna i 175 graders ugnsvärme, 10-12 minuter tills de är gyllene. Skär upp dem i sneda kakor medan de är varma.

För extra sälta går det finfint att strössla över lite flingsalt. Det går så klart att ta mindre salt också, de blir märkbart salta (men inte för salta) med ½ tsk. Vill du inte ha salta kakor alls går det finemang att utesluta det helt och hållet, så får du jättegoda kolakakor i stället.

Ett litet tips: När du mäter upp sirapen, gör en grop i mjölet med matskeden och sprutta ner sirapen där. Helt kladdfritt!