fredag 29 oktober 2021

FredagsFilmen: Battle Royale

Dags för den tråkigaste "högtiden" på året - den importerade Halloween, som inte har ett dugg med ursprunget att göra, utan här i Svärje har blivit synonymt med skräck och godis. 

"Battle Royale" från år 2000 må räknas som en skräckfilm (slasher) men är en av de där som jag faktiskt tycker är riktigt bra. För det händer så mycket mer i berättelsen är bara mord och blod.

Bildkälla MUBI

I en dystopisk framtid är det stora problemet de upproriska ungdomarna. För att råda bot på detta så väljs en klass ut, helt slumpvis, och placeras på en ö. Enda sättet att lämna ön är att överleva. Och det får bara finnas en överlevare kvar. De får alla en väska med lite förnödenheter och någon form av vapen. De får tre dagar på sig. Låt spelet börja.



Jo, så klart. Det är mycket blod och mord. Det är ju trots allt det hela filmens koncept går ut på. Men det berättas så bra, med så bra skådespelare. Och så får vi lära oss mer om ungdomarna än bara att de ska döda varandra. Om deras liv innan, deras känslor och inbördes relationer. 
Ändå, en film jag rekommenderar, om du nu vill titta på just mord och blod och läskigheter.