torsdag 14 september 2023

5 favoriter: Slott

De senaste åren har jag och älskade maken haft som projekt att besöka ett slott varje sommar. Tyvärr blev det uppehåll under pandemin, men förra året kunde vi genomföra ett slottsbesök igen. Ibland har dessa besök varit en dagsresa, ibland har vi passat på när vi ändå är i närheten,men allra bäst och roligast är så klart att kombinera slottsbesöket med en övernattning någonstans i närheten. 
Jag har slottsbesök jag ofta tänker tillbaka på, som de här fem favoriterna.


Gripsholms slott
Här sett från vårt rum på Gripsholms värdshus. En väldigt trevlig vistelse för mig och älskade maken, där vi smet iväg för en natt. Vi åt trerätters, drack gott vin och gick en guidad visning på slottet. Slottet är känt för två saker. Här finns statens porträttsamling med över 5000 porträtt från 1500-talet och framåt, samt det världsberömda uppstoppade lejonet. På riktigt värt ett besök bara för att få se honom.



Vadstena slott
Ibland kan en bra guidad visning vara det där lilla extra som gör att jag tänker tillbaka ofta på ett slottsbesök. Så var det bland annat med visningen på Vadstena slott, som vi besökte den där jättevarma sommaren 2018.
Också här övernattade vi, den här gången på Klosterhotellet. Väldigt mysig vistelse som jag gärna skulle göra om någon gång.



Strömsholms slott
Den bästa guidade slottsvisningen jag varit på är nog den på Strömsholms slott. Här märktes det att guiden verkligen älskade "sitt" slott och med stolthet visade upp det. Slottet är inte stort, men väldigt vackert. Kanske mest känt för att armén hade sin ridskola här under ett sekel sisådär, och slottet då fungerade som internat.
Bästa fikat hittar du inte i slottskaféet. Gå några minuter ifrån slottet till Marketenteriet. Riktigt god mat/fika till väldigt bra peng. Missa för allt i världen inte hästläppen. Mmmm, hästläpp... (som är en sorts munk.)



Läckö slott
Ännu ett slott jag har högt upp på min vill-återse-lista är Läckö slott. Denna Vänerns pärla besökte vi i samband med en resa till Dalsland där min mamma visade upp sina gamla trakter. Det blev lite Vänern runt för oss den sommaren. 
Det här är ett väldigt fint slott,med många saker att se,och jag skulle väldigt gärna vilja göra det igen. För jag vet att jag har varit där, jag vet att jag tyckte om det, men det mesta är en dimma för jag drabbades av ett av de värsta allergiska anfallen jag haft i mitt liv när vi var där. Efter en regnig period kom solen fram och naturen formligen exploderade. Liksom min näsa och mina tårkanaler. Där berömda trädgården vågade jag inte ens gå in i, stackars mig.



Skoklosters slott
Pax för att inte tvätta fönster!
Skoklosters slott var en dagstripp, och när vi var där fanns där även en Jane Austen-utställning med bland annat kläder från olika filmatiseringar av hennes böcker. Så jag har sett kläder burna av Alan Rickman, Kate Winslet och en viss skjorta som Colin Firth hade på sig i en mycket berömd scen.
Också här en väldigt bra visning, med mycket intressant information. Bland annat finns här ett icke färdigställt rum att beskåda precis som när byggarna lämnade det vid byggherrens bortgång. De har säkert dammat ibland, men ändå. 
Här finns också Archimboldos berömda målning Vertumnus, som jag har fascinerats av sedan jag var liten. Lycka att få ha sett den på riktigt - obeskrivlig.