fredag 8 september 2023

FredagsFilmen: Super Mario Bros. Movie

Förra månadens favoritfilm får bli dagens FredagsFilm. Skulle lätt kunna tänka mig att se om den, för jag gillade "Super Mario Bros. Movie", även om den har lite väl stolpig titel. Blir "Mario" från och med nu. 
De små barnen såg den redan på bio, i för ändamålet lämplig klädsel, och sedan dess har vi bara väntat att den skulle släppas på en strömningstjänst så vi kunde ha familjemys. Och så blev det.

Bildkälla Denver Westword

Bröderna Mario och Luigi har startat en egen rörmokarfirma och letar nu kunder. När en översvämning drabbar Brooklyn beger de sig ut på uppdrager att försöka finna källan till problemet. De råkar då dras in i avloppsrör som för dem till en parallell värld som är väldigt annorlunda mot deras egen. Problemet är dock att de skiljs åt, och för Mario börjar en kamp att återfinna sin bror. 
Världen han hamnat i har dock egna bekymmer. För att hitta Luigi behöver Mario först hjälpa till att besegra den ondskefulle Bowser som sakta tar över hela den här världen.



Jag har spelat ett gäng av Mario-spelen, och kan verkligen uppskatta den här lilla hyllningen till spelen den baserats på. Spelbanorna syns tydligt, och det är kul att se Marios olika kombattanter, från Donkey Kong till Bowser. Många figurer är sig lika från spelen och musiken finns också med där. 
Dessutom har de fått till en rar berättelse och syskonkärlek och samarbete. Och Peaches kan minsann rädda sig själv! 
Röstskådespelarna är väldigt bra i sina roller, med ett extra plus i kanten för Jack Black som Bowser, och hans kärlekshyllning till Peaches. Fastnar lätt i öronen.