fredag 15 september 2023

FredagsFilmen: The Dark Tower

Nu när jag är mitt i min omläsning av Stephen Kings Mörka Tornet-serie kan jag passa på att skriva några rader om filmen som baserats på dem. Jo jag skrev filmen, som i en enda. Baserad på sju böcker (eller åtta beroende på hur en räknar). Kan det vara en lyckad idé? Kanske inte, nej.

Bildkälla Animation Xpress

Den unge Jake är drabbad av syner av ett torn i ett parallellt universum. Där kämpar en tornets väktare mot en mörk trollkarl - en för att bevara tornet, en annan för att störta det och öppna portarna till helvetet.



Som jag hade längtat efter den här filmen. Och så besviken blev jag. Den kan säkert vara kul att titta på för den icke invigde, men för den som läst böckerna blev det här en riktig besvikelse. Det är mest en mishmash av olika saker, en del från mörka tornet, en hel del från någons fantasivärld (inte Stephen Kings). Bara det att försöka komprimera en hel bokserie till en enda film var dömt att misslyckas. Det borde minst ha varit en filmserie, allra helst en tv-serie på lika många säsonger som det finns böcker.
Skådespelarna är dock bra. Jag menar - Idris Elba och Matthew McConaughey. Idris Elba fick dock en delmotstånd på grund av sin hudfärg, då Roland i böckerna är uppenbart vit. En småsak, enligt mig, men Stephen King var visst tvungen att gå ut och officiellt stötta skådespelarvalet. 
Det fattas såmycket i den här filmen. Eddie, Susannah och Oy inte minst. Hela färden mot tornet. Så många möten och kamper för att nå målet.
Inte en film jag gillade, med andra ord. Tänk att jag slösade biopengar på den.