fredag 18 januari 2013

FredagsFilmen: Les Misérables

Vilken fullkomlig no brainer det var för mig att välja denna veckas FredagsFilm. Jag älskar musikaler och idag har "Les Misérables" Sverigepremär. Jag har haft turen att se den här musikalen när den gick på Cirkus i Stockholm 1990, och jag planerar absolut att se den på bio. Att den redan har ett gäng Oscars-nomineringar på sig gör inte saken sämre direkt.

Bildkälla
Musikalen som är skriven av Claude-Marrie Schönberg och Alain Boublil är baserad på Victor Hugos roman "Samhällets olycksbarn". En bok jag inte läst, så jag kan inte avgöra om om boken är bättre än filmen.

Musikalen handlar om den frigivne straffången Jean Valjean som försöker skapa sig ett nytt liv tillsammans med sin skyddsling Cosette, hela tiden jagad av den nitiske polismannen Javert.
På 1830-talet jäser missnöjet hos Paris studenter och Valjean blir inblandad i striderna på barrikaderna då en numera vuxen Cosette har förälskat sig i revolutionären Marius.


Orkar man inte gå på bio kan man se hela Les Misérables här ovan på något mindre än en kvart.

2 kommentarer:

 1. Hej Jenny!
  Du får ursäkta att jag kommenterar ett så pass gammalt inlägg. Det är så att jag utvecklat en smärre besatthet kring den här musikalen sedan jag upptäckte den för lite mindre än ett år sedan. Jag har lyssnat sönder både den engelska, den svenska och den spanska versionen men är ändå inte i närheten av att tröttna.
  Vore så roligt om du kunde tänka dig att berätta lite mer om produktionen på Cirkus 1990. Jag är så förtjust i musiken och skådespelarna från den svenska versionen men kan inte hitta många detaljer kring produktionen utöver wikipedia-artikeln. Jag har gjort lite högst otillfredsställande googlande på ämnet men får bara fram ett par murriga bilder och ett sekunder-kort klipp på youtube. Det optimala vore ju givetvis om du har något gammalt program kvar men sådan tur har jag ju antagligen inte?
  Kul blogg du har förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Caroline!
   Man får kommentera på hur gamla inlägg som helst, men det kan ta etn stund innan jag upptäcker det.
   Kan inte påstå att jag minns så supermycket om själva produktionen av Les Miserables när jag såg den på Cirkus. Jag har en rolig anekdot kring biljettköpandet och jag minns att jag såg den med min moster och hennes man samt min ena BFF. Jag hade turen att få se Richard Carlsohn, som var lite av musikalidol för mig på den tiden, inte för att jag på rak arm minns vilken roll han spelade men jag tror det var Marius. Claes Malmberg var superbra som värdshusvärden och absolut min stora behållning av min kväll på Cirkus.
   Jag tror att jag ska ha ett program kvar någonstans, men jag har inte superkoll på i vilken låda det har hamnat. Jag har flyttat ett par gånger sedan dess, men just teater- och konsertprogram brukar jag sällan göra mig av med.

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .