söndag 24 februari 2013

Sju jävligt långa dagar med Plejaderna

Det här inlägget hade jag lika gärna ha kunnat kalla "Bokcirkelträffen det gått troll i". Meningen var att vi skulle ha träffats och avhandlat Jonathan Troppers trevliga lilla bok "Sju jävligt långa dagar" redan i januari, men på grund av yttre omständigheter sköt vi upp träffen en hel månad för att det skulle klaffa för värdinnan, den högt ärade Tant Barbro. Och igår åkte hon på kräksjuka. Ingen man vill hem till och äta cupcakes hos med andra ord. 
Skjuta på mötet igen ville vi inte, så hastigt och lustigt blev det bestämt att vi istället skulle ha träffen hemma hos mig och köra på en fikaknytis den här gången. Det var ju trots allt jag som startade upp cirkeln så jag känner väl mitt ansvar.
(Vågar inte kalla den "min baby" även om jag tycker det är det den är.)

Bildkälla Adlibris

Nu var det ett tag sedan de flesta av oss läste den här boken, så våra minnen var en aning suddiga. Vad vi däremot hade full koll på var hur många goda skratt den här boken bjudit oss på. Det är skratta-högt-humor blandat med gråtklumpar i halsen och tragikomiskt så det visslar om det. Ingen av karaktärerna, inklusive huvudpersonen, beskrivs som någon helylletyp vilket gör att den känns redigt trovärdig vilket vi uppskattade. Betygen blev höga den här gången, allra mest fyror men också några 3,5:or. Medelbetyget blev så högt som 3,8.

Citerar baksidestexten:

"Mitt äktenskap slutade på det gamla vanliga viset: med cheesecake och ambulans.

På sin frus trettiofjärde födelsedag överraskar Judd henne i säng med hans chef, radioprofilen Wade Boulanger. Judd står i sovrumsdörren med hennes favorittårta i händerna och ser livet rämna.
Två månader senare, på väg till sin pappas begravning, får han veta att hans blivande exfru är gravid. Till på köpet förväntas han sitta shiva, en judisk sorgevecka, tillsammans med sin milt sagt utåtagerande familj. Det blir sju långa dagar, fyllda av överraskningar och röjda hemligheter, slagsmål, otrohet och evig kärlek."

Plejaderna rekommenderar.

Nästa träff blir hemma hos mig den med eftersom det är min tur att välja bok nu (äntligen!). Mitt val föll på "Norweigan wood" av den japanske författaren Haruki Murakami.