fredag 1 februari 2013

FredagsFilmen: Hugo

Förra helgen passade vi på att hyra lite film att ha mysigt med. Söndagen inleddes med att familjen tittade på den här lilla pärlan från 2011, som dragit hem tjockfullt med prestigefulla priser och blivit allmänt hyllad av både kritiker och publik. "Hugo" (eller "Hugo Cabret" som den kallas ibland) handlar om en föräldralös pojke som bor i väggarna på en tågstation i Paris under 1920-talet. Hans dagar går ut på att ta hand om stationens klockor och undgå att bli fångad av den nitiske stationsinspektören så att han inte blir skickad till barnhemmet. Samtidigt stjäl han delar från mekaniska leksaker för att han ska kunna reparera en automaton som han tror kan ha ett meddelande från hans döda pappa.

Filmen är en riktig pärla för mig som älskar filmhistoria, då det invävt i pojken Hugos öde även finns med berättelsen om Georges Méliès som i stort sett var den som uppfann trickfilmen. "Hugo" är späckad med detaljer från klassiska filmer från stumfilmseran och då framför allt från Méliès produktion. "Resan till månen" är en av hans mest kända filmer av de över 500 han spelade in innan första världskriget.Tycker vi kan avsluta dagens filminlägg med en musikvideo. Smashing Pumpkins har nämligen med videon till "Tonight tonight" gjort en lysande hyllning till Méliès filmkonst. Se och njut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .