lördag 19 juli 2014

Mrs Data läser klart en trilogi

Är det slut nu? Nu när jag läst tredje delen i "Maze runner"-trilogin? Ja och nej. Den ursprungliga trilogin är så klart slut nu, och den kändes verkligen avslutad, så när som på en liten grej, men har man en succé så har man och det är klart att det finns mer att skriva om den här världen som James Dashner skapat. Så han skrev en prequelbok också. Jajamensan. Och förvandlade raskt sin trilogi till en serie, för jag vet inte om det kommer räcka med en prequelbok i den här världen. Antar att det tar slut med Thomas och Teresa i och med "The kill order", som nästa bok heter, men det finns säkert andra ingångsvinklar om man vill det. Eller varför inte en 10-år-senare-bok. Det går om man vill tjäna lite extra pengar.

Bildkälla AdLibris
"The death cure" tar vid där "The scorch trials" slutade. Efter färden genom the scorch befinner sig Thomas tillsammans med övriga överlevande från Glades och Grupp B i WICKEDs högkvarter.
WICKED säger att tiderna för lögner är över. All data de behöver för att finna ett botemedel till the flare är insamlade, och de erbjuds sina minnen tillbaka. Thomas, som minns mer än vad WICKED tror, vet dock att de inte går att lita på, och tillsammans med de få han vågar lita på planerar de att en gång för alla fly från WICKED.

Det tar sig på slutet, kan man ju lugnt påstå. Hade det inte varit för några fullspäckade dagar på annan ort hade jag läst ut den här betydligt tidigare än igår. Den var väldigt spännande och jag hade svårt att lägga den ifrån mig. Den kändes inte så hetsig som "The scorch trials" även om det händer otroligt mycket den här gången också. Det känns inte lika forcerat helt enkelt, det flyter på på ett bra och mer trovärdigt sätt än i förra boken.
En sak jag verkligen gillar är att Thomas inte är en fullkomlig hjälte. Han är mer av en anti-hjälte med fel och brister, och han gör saker som man som läsare kanske inte alltid uppskattar. Han bryr sig om sina vänner, men han är samtidigt väldigt självisk och litar inte riktigt på någon - inte ens på sådana som en gång varit honom mycket nära. Man förstår också att anledningen till att Thomas inte vill minnas är att han inte riktigt vill kännas vid vad han gjort förut, den del han spelat i att WICKED gör vad de gör. Att det är en stor del anar man, men eftersom Thomas inte minns allt får vi inte veta exakt hur inblandad han varit. Jag antar att det är det "The kill order" är till för.
Mrs Data är nöjd med "The death cure" och ger betyget 4/5. Hela serien får betyg när jag läst prequelboken.

Thomas had imagined it happening, countless times. What he would do, what he would say. How he'd rush forward and tackle anyone who came in, make a run for it, flee, escape. But those thoughts were almost for amusement more than anything. He knew that WICKED wouldn't let anything like that happen. No, he'd need to plan out every detail before he made his move.
When it did happen - when that door popped open with a slight puffing sound and began to swing wide - Thomas was surprised at his own reaction: he did nothing.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .