onsdag 29 juni 2016

Säsongssammanfattning: Agent Carter, säsong 1

Som vanligt är det spoilervarning på säsongssammanfattningarna.

Innan man ser "Agent Carter" är det en bra idé att se första "Captain America"-filmen. Peggy Carter, seriens huvudkaraktär, presenteras i den filmen och det är även där vi får viktig bakgrundshistoria om hennes relation dels till Captain America och dels till Howard Stark. Ni vet - Ironmans pappa. 

I den här serien är Andra världskriget slut och Peggy Carter arbetar numera på Strategic Scientific Reserve, SSR, där hon trots sin agentstatus mest behandlas som en sekreterare som kan hämta kaffe och svara i telefon - hon är ju trots allt bara en kvinna. Hon får dock annat att göra när hon kontaktas av Howard Stark som behöver hennes hjälp. Hans valv med uppfinningar har nämligen plundrats och han behöver hjälp med att återfå dem medan han gömmer sig undan från en rättegång. Till hennes hjälp finns den trogne butlern Jarvis, som kanske har egna hemligheter i bagaget.

Bildkälla Disqus

Favoritavsnitt: 1x05 "The iron ceiling" Peggy får äntligen chansen att bevisa sitt värde som agent när hon skickas på ett uppdrag till Ryssland med Agent Thompson och Howling commandos. Agent Sousa gör en viktig upptäckt.
1x08 "Valediction" Howard Stark återvänder men hamnar i klorna på fienden. Leviathan slår till med allt de förmår. Deras mål - Manhattan. Om inte Peggy och Jarvis kan stoppa dem, men lite hjälp från Sousa.

Favoritkaraktär: Så självklart Peggy. 

Favoritpar: Total avsaknad kärlekspar. Så skönt! Men jag gillar verkligen samarbetet mellan Peggy och Jarvis, de utgör ett utmärkt brotp.

Bäst i säsongen: Att den här serien inte förskönar kvinnornas situation i efterkrigstiden. Det hade varit så lätt att låta Peggy vara en respekterad och betydande agent i SSR, men så var det inte på riktigt och så är det inte här. Jag tycker även om att hon säger ifrån till Sousa när han tar henne i försvar då hon anser att det inte är hans uppdrag och hon vet sitt värde ändå. Peggy behöver ingen riddare i blank rustning.

Värst i säsongen: Sexismen. Att karlarna trampar på Peggy och tar äran av hennes framgång. Det är jobbigt att se. Låt oss inte för ett ögonblick glömma bort att det faktiskt fortfarande ser ut så här på många arbetsplatser. 

Övriga kommentarer: "Agent Carter" fick chans till en andra säsong mycket tack vare påtryck från fans, men sedan tog det slut. Jag har alltså bara en säsong kvar att se. Jag tycker det är mycket synd, för det här är en både spännande och intressant serie, i varje fall om man gillar hela tjottablänget med Avengers-filmerna och så där. Som jag gör.

2 kommentarer:

  1. Peggy Carter är en fantastisk karaktär, just för att hon får vara både kvinnlig och kickass. Mycket trist att det inte blir en säsong tre, jag hade velat se hur Peggy med kollegor startar upp S.H.I.E.L.D som Grande finale. Ska det någonsin vara en kvinna som spelar The Doctor så vill jag personligen ha Hayley Atwell, som spelar Peggy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh ja! Hon skulle vara en utmärkt Doctor! :D

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .