måndag 1 april 2019

"Harry Potter and the Philosopher's stone" av J.K. Rowling

Jag har i flera år tänkt att jag ska läsa om Harry Potter-serien. Men så har andra böcker kommit i vägen, jag har lånat ut mina ex lite hit och dit, och andra orsaker har stoppat mina planer. Men i år - då har jag gett mig sjutton på att det äntligen ska bli av. Och när en läser om en serie är det allra bäst att börja från början.

Bildkälla Goodreads
Harry Potter har växt upp med sin moster och hennes familj, efter att hans föräldrar omkommit i en bilolycka. Påstås det. Han får bo i en skrubb under trappen tillsammans med spindlarna, han ärver sina kläder från sin kusin och han fungerar som husets passopp.
Tills en dag då han får ett brev adresserat till honom. När morbrodern tar det i beslag börjar breven komma in i mängder, och till slut flyr familjen från huset.
Då dyker en märkligt storvuxen man upp, som förklarar för Harry att han är en berömd trollkarl, och att han ska få börja på trollkonstskolan Hogwarts. Äntligen kan Harry få veta mer om sina föräldrar och sitt eget ursprung.

Det märks väldigt tydligt att de här böckerna är skriven för en publik som ska vara ungefär i samma ålder som Harry, alltså 11 år. Det är en kort bok, så mycket berättas ganska fort utan alltför många detaljer. Ändå får jag en tydlig bild av både karaktärer och miljöer, för J.K. Rowling är en skicklig berättare, oavsett vem hennes tänkta publik är.
Jag slås dock av att det känns så mycket som att läsaren ska växa upp tillsammans med Harry, ett år i taget fram tills de är 18. Böckernas tema växer även de med läsaren, och blir läbbigare allteftersom. För är en bekant mer Harry Potter så vet en att det inte direkt vare sig är eller har varit ett enkelt liv för stackars Harry. Bara de plågorna hans "familj" utsätter honom för gör att mamman i mig vill göra orosanmälningar och ta hand om. Barnmisshandel, är vad det är. Ren och skär mobbning. Fy!
Så, det är inte direkt toppen redan från början, men det berättas på ett sådant sätt att det som läsare är ganska lätt att skyla över det.

"Harry Potter and the Philosopher's stone" är en bra inledande bok, som väcker nyfikenhet inför att läsa vidare, men för mig som vuxen, det vill säga långt från målgruppen, kan det kännas lite väl "ungt" emellanåt. Mitt betyg blev 3/5.