torsdag 18 april 2019

"The sun is also a star" av Nicola Yoon

Vet ni - ibland när jag har läst ut en bok, eller sett klart på en film, eller lyssnat klart på en låt, så behöver jag en liten stund för mig själv. Där jag kan sitta och tänka en stund och inte så sällan fulgråta så snoret rinner. "The sun is also a star" var en sådan bok för mig.

Bildkälla Goodreads
Natasha tror på vetenskap och fakta. Hon är inte den som tror på drömmar som inte kan slå in, eller som tror på kärleken. Att råka på en kille på gatan i New York, 12 timmar innan hon och hennes familj ska deporteras till Jamaica, och bli kär i honom - det kommer aldrig hända.
Daniel är den ordentlige pojken som gör vad hans föräldrar vill, även om det sker på bekostnad av hans drömmar att bli poet. Men när han ser Natasha förändras alla hans planer. Någonting hos henne får honom att tro att ödet har mer att erbjuda dem båda.
Han har en dag i New York på sig att få henne att tro på samma öde.

"The sun is also a star" är en väldigt lättläst bok, som berör stora ämnen. Kapitlen är korta och skiftar perspektiv, och det är inte bara Natasha och Danile som berättar sin historia, utan även människor omkring dem, som på något sätt får sina liv förändrade av deras. Och det sker så vackert att det är en ren fröjd att läsa. Ögongodis på riktigt.
Boken handlar om betydligt mer än pojke-möter-flicka, även om det är grunden i berättelsen. Det handlar om familj, rasism, relationer, ödet, vetenskap, poesi, fysik, drömmar, kärlek och alla de ögonblick som påverkar den framtid vi sedan hamnar i.
Det här är en sådan där bok som en lätt kan förlora sig, och fullkomligt glömma tid och rum.

"The sun is also a star" fick så klart det högsta betyget, 5/5. Jag tror minsann jag ska rita en sol kring den också.

Boken har filmatiserats och filmen har Sverige-premiär i mitten av juli, så ni hinner läsa boken först (på svenska heter den "Idag är allt").