söndag 2 juli 2023

"Onda nätters drömmar" av Peter Englund

Junis månadsbok blev julklappen jag gav till älskade maken. Han är historieintresserad och tycker väldigt mycket om Peter Englunds böcker, så det var en plättlätt present att lista ut. För en gångs skull.
Hela titeln på den här boken är "Onda nätters drömmar. November 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel". Summerar handlingen bra.

Bildkälla The StoryGraph

I november 1942 stod världen och vägde. Vilka skulle segra i det stora kriget? Axelmakterna eller de allierade? Var mänskligheten på väg mot barbari eller civilisation? Det är nu det börjar avgöras,men det är det ännu ingen som vet. Allra minst de människor som är mitt uppe i skeendena. Här får vi följa några av dem.

Boken landar i 39 olika människors liv. Det är vitt skilda öden vi möter, och alla vi lär känna i den här boken kommer inte överleva till krigsslutet.
Genom deras ögonvittnesskildringar som bevarats genom brev, dagböcker, memoarer, intervjuer, förhörsprotokoll med mera, får vi en bra överblick över den här specifika månaden. Då när det började vända. Vi får följa både militärer och civila, och de befinner sig på alla platser i världen. Från stridens hetta till ett någorlunda normalt liv. Det är hemmafruar, journalister, krigsfångar, soldater, studenter. Motståndsmän och de som tror på sin sak. Livet ombord på en ubåt, livet på en fältbordell, livet i en belägrad stad, livet i stort.
Det blir nära och intressant, och lite i vanlig ordning finns det flera av rösterna i den här boken som jag gärna skulle vilja höra mer från.
Mitt enda aber var att jag ibland hade svårt att hålla isär de olika människorna. Vem som hette vad och befann sig var. Bodde den här hemmafrun i USA, eller London eller Belgien? Stred den här soldaten vid Leningrad, eller i Nordafrika eller någon av stillahavsöarna? Det gav oftast med sig efter en liten stund,och om det inte gjorde det så tyckte jag ändå att läsningen flöt på bra och att jag inte hakade upp mig på den saken.
Peter Englund är duktig på att levandegöra sina huvudrollsinnehavare, och han lyckas bra med det även den här gången, fastän att han har 39 stycken att jobba med.

Mitt betyg på "onda nätters drömmar" blev 4/5. Önskar bara lite att jag hade läst den just i november, men men.