torsdag 6 juli 2023

"The waste lands" av Stephen King

Nu har jag halkat efter i min planerade "en bok i månaden" i Dark Tower-serien. Jag började läsa den i juni, men hann inte läsa ut den. Nu har jag gjort det, och det var inte svårt ett enda dugg, eftersom det är nu det börjar bli spännande på riktigt.

Bildkälla The StoryGraph

Roland, Eddie och Susannah färdas mot det mörka tornet. Men allt står inte rätt till med Roland. Han verkar minnas två olika liv, som inte går att förena,utan verkar leda mot galenskap. 
Samtidigt i New York verkar en pojke vid namn Jake Chambers dela Rolands problem med två olika minneslinjer. En där han dör.
För att rädda bådas liv måste Jake komma över till de andras sida så att deras ka-tet kan bli komplett. Men det är en farofylld handling, och mer faror ligger på vägen mot det mörka tornet.

Som sagt, nu blir det spännande. Roland ska samla hela gänget innan de kan fortsätta sin vandring, och i stort sett allt är mer eller mindre farligt. Nu kommer också en av Stephen Kings mest älskvärda karaktärer in i berättelsen, billy bumblern Oy. Han gör liksom hela berättelsen lite mera... ska vi säga, mysig. 
Roland får ta ett steg tillbaka i den här boken, och ofta förlita sig på sina nya vänner, och om och om igen kliver de fram och visar att de kan klara sig i sina nya roller. Med bravur.
Det enda jag inte gillar med den här boken är att den slutar med en rackarns cliffhanger. Men det var värre när jag läste den första gången och bok fyra inte ens existerade än, nu står den i bokhyllan och väntar.

Mitt betyg på "The waste lands" blev 5/5.