onsdag 26 juli 2023

"The Ink black heart" av Robert Galbraith

Men oj då, vad tyst det blev här. Jo, jag gick full semester i mitt liv, och har spenderat några veckor med att bara vara. Så pass skönt. Och då hann jag bland annat läsa ut vad som kommer bli årets längsta bok, för jag betvivlar starkt att jag hittar någon som är mer än 1012 sidor lång.

Bildkälla The StoryGraph

Detektivbyrån som drivs av Cormoran Strike och hans affärspartner Robin Ellacott har som vanligt en full klientlista. Så när Edie Ledwell, en av skaparna bakom den populära serien "The Ink black heart", behöver deras hjälp med att hitta det anonyma internet-trollet som kallar sig Anomie, och som gjort Edies liv till ett helvete, ser Robin att de inte har möjlighet att hjälpa och skickar henne vidare.
Något senare får Robin veta att Edie blivit mördad på den plats där serien utspelar sig, Highgate Cemetery, och hennes partner har allvarligt skadats.
Robin och Cormoran dras in i utredningen av mordet,och anlitas för att försöka lista ut Anomier identitet. Men med alla fall, affärsintressen och privata relationer blir det många bollar att hålla i luften.

Bakom pseudonymen Robert Galbraith döljer sig (kanske) som bekant J.K. Rowling. Tycka vad en vill om henne och hennes uttalanden, människan kan skriva en bra bok. Tyvärr finns inte den här serien översatt till svenska längre, och det är ju synd för mig som får traggla mig igenom en hel del text skriven på dialekter som i vissa fall kan bli svårbegriplig. Nu också fullsmattrad med internet-lingo som jag inte alltid förstår mig på. Men lite som vanligt löser det sig ändå, och när jag väl kommer in i texten blir det inte alls svårt att hänga med i handlingen.
Jag gillar verkligen den här serien, även om jag kan tycka att de enskilda böckerna kan bli lite väl långa. "The Ink black heart" är bok sex i ordningen, och en sjunde är på gång till senare i höst. Jag hoppas att vissa saker som hänger kvar från den här boken (nu igen) kommer till sin slutpunkt snart,kanske redan då. Och så hoppas jag att vi snart har sett slutet på Cormorans relation till sitt ex Charlotte. Jag är så innerligt trött på Charlotte och hur gång på gång underminerar och sabbar för Cormoran. Hon och hennes ränkspel fick ta alldeles för stor plats i den här boken. Igen. Min gissning är att Rowling tänker ha den här seriens finalbok kretsa kring just Charlotte. Antingen för att hon är död, eller för att hon måste bevisa sin oskuld/gör sig skyldig till något. Annars förstår jag inte riktigt vitsen med att ha haft henne med i varenda bok, där hon mest agerar käpp i hjulet.

Mitt betyg på "The Ink black heart" blev 4/5.