tisdag 28 november 2023

Plejaderna om "Väggen" av Marlen Haushofer

Äntligen! Efter ett par veckors försening på grund av dubbelbokning så kunde Plejaderna äntligen ses i söndags för att prata om senast utlästa bok. Som jag hade läst redan i oktober...
Massor av prat och skratt, gofika med morotskaka och pepparkaka, gjorde oss till en mycket nöjd bokcirkel när det var dags att vända hemåt igen.

Bildkälla The StoryGraph

En kvinna besöker sin kusins jaktstuga i bergen,men väljer att gå och lägga sig istället för att följa med dem till bykrogen. När hon vaknar nästa morgon är hon ensam, och vägen mot byn är spärrad av en osynlig vägg. På andra sidan väggen är alla hon ser,människor och djur, döda.
Tillbaka i stugan får hon sällskap av en hund,en katt och en ko, och med dem skapar hon en ny familj och försöker anpassa sig till det nya liv hon står inför.

Det händer verkligen inte mycket i den här boken. Det är många vardagliga bestyr för att få tag på mat och förbereda sig på den kommande vintern. Väldigt mycket antydningar om sådant som ska komma. Boken blir mycket väntan. Som läsare vet vi att något tragiskt kommer hända, men inte hur eller när.
Det finns mycket att tänka på här. Människans ensamhet och litenhet gentemot en främmande kraft. Vikten av att ta hand om naturen och oss själva. Boken blir lite av en Robinson Crouse, fast i alperna. Det är många tankar på överlevnad, men inte så mycket på att ta sig därifrån. Ganska snart ger hon upp försök att kartlägga väggen och den plats hon blivit fängslad på, och hon funderar bara korta ögonblick på olika sätt att ta sig därifrån. Vi undrar också vad det är för regler kring den här väggen. Den fångar djurliv, men verkar inte ha någon påverkan alls på väder, då det blåser och snöar och regnar utan några synbara hinder. På så sätt fallerar det lite.
Det finns saker att ta av och fundera vidare på själv, och språket i boken är väldigt vackert. Vi får däremot inga svar, och några filosofiska funderingar verkar vår huvudkaraktär inte mäkta med. Efter att väggen konstaterats vara där, accepterar hon son nya verklighet väldigt snabbt. En riktig introvert, som klara sig bra själv i skogen med hunden Lo och kossan Bella.

Betygen blev lite spridda den här gången. Majoriteten av oss gav "Väggen" 2/5 i betyg, värdinnan toppade med en 4:a, och jag - som tyckte den var så långtråkig att jag stundtals blev arg på den, gav den 1,5. Plejadernas medelbetyg blev 2,3/5.