måndag 13 juni 2011

Chokladpavlova & pavlova

När stora J tog studenten häromdagen bjöd vi på tårtbuffé. Inget käk, bara en massa tårta. Stora J gillar, eller älskar, tårta nämligen.

Eftersom jag gillar att baka valde jag att baka tårtorna själv. Alla fem. Den som väckt mest förundran, och som det inte blev kvar en enda skärva av, var chokladpavlovan med grädde och jordgubbar. Receptet har jag snott av Nigella och det finns i hennes kokbok "Nigellas sommarmat". Vänder man på bladet får man ett recept på vanlig pavlova också som kräver mindre äggvita.

Chokladpavlova

6 äggvitor
3 1/4 dl socker
3 msk siktad kakao
1 tsk rödvinsvinäger
50 g finhackad mörk choklad (fast det hoppar jag oftast över)

Värm ugnen till 180 grader. Rita på ett bakplåtspapper upp en cirkel på ca 23 cm i diameter, enklast är att använda en rund bakform.
Vispa äggvitorna tills det bildas toppar och vispa sedan i sockret, en sked i taget, tills marängen är styv och glansig. Strö över kakao och choklad, häll över vinägern och vänd ner allting till chokladen är helt inarbetad i marängen.
Bred ut smeten på bakplåtspappret med cirkeln som mall. Släta till sidorna och ytan. Ställ in i ugnen, sänk genast värmen till 150 grader och grädda i 1 timme och 15 minuter. När marängen är färdig ska den vara torr och frasig på ytan men kännas lite lös om man trycker på toppen.
Stäng av ugnen, glänta på luckan och låt marängen svalna helt.

Stjälp upp pavlovan på ett stort fat. Straxt innan servering - vispa ca 5 dl grädde och bred den över marängen. Lägg på 500 g hallon eller ½ liter skurna jordgubbar eller andra frukter eller bär. Riv gärna över lite mörk choklad.

Pavlova

4 äggvitor
3 dl socker
2 tsk majsmjöl
1 tsk vitvinvinäger
1 tsk vaniljsocker

Gör som med chokladpavlovan, men rita upp en mindre cirkel, 21 cm är lagom - som en tallrik ungefär.
Sikta ner majsmjölet och vaniljsockret på samma sätt som kakaon i receptet ovan. Gör annars precis likadant med tillredning och gräddning som ovan.
Täck pavlovan med 3 dl vispad grädde och valfria bär eller frukter. Nigella föreslår inkråmet från 10 urgröpta passionsfrukter. Min favorit är hallon.

Ät och njut. Du behöver knappast oroa dig för rester.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .