tisdag 14 juni 2011

Te

Varför är det så svårt att få gott te ute på café?

Har man riktig otur får man betala hutlösa priser för påste. Tänk dig själv att betala 20 spänn för snabbkaffe. Gissa om man skulle få skäll om man dristade sig till att göra något så elakt! Men om man dricker te så ska man glatt betala de pengarna.
Men påste är ju inte te - det är pulver från te som ligger i en påse. Sånt där bös man får kvar i koppen som tesump efter att man bryggt sig en riktig kopp med te. Och det anser caféägarna att man ska betala dyrt för?

Värst är ju alla de där ställena som bestämt sig för att satsa på kaffet. De köper in en dyr kaffemaskin eller två, som brygger i olika bar (tryck alltså), skummar mjölk med mera. Och jag som dricker te får nöja med vatten värmt i mikron och en påse tepulver.
Och få mig inte att börja med chailatten som vissa har mage att ta betalt för! En äkta chai är ett svart te smaksatt med kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och i vissa fall även peppar. Det är så mycket kryddor i en chai att de dominerar över teet. Och eftersom det rör sig om kryddor som kan vara starka för magen kokas det med mjölk för att skona magen. Om man vill så sötar man med honung.
Men om man beställer en chailatte på mindre nogräknade ställen får man en stor kopp ångad mjölk med kanelsirap i. Sött och kokt. Utan en gnutta te. Skandal - å min ära.

Så här lätt är det, ni caféägare - om ni inte serverar så mycket te så investera i varje fall i en vattenkokare. Vattnet kokar upp på nolltid och brygger ett gott varmt te till skillnad från den fesljumma historia som serveras ur en mikro.
Investera sedan i två eller tre riktiga teer. Ett svart neutralt, ett fruktigt och ett kryddigt till exempel. Sedan kan man komplettera ytterligare med en mindre mängd grönt och rött te om man vill. (Fast rött te är egentligen inte te för det kommer inte från tebusken utan från roiboosbusken.) Till det teklämmor eller tefilter.
Det är en investering på några hundralappar och plötsligt är det te du serverar värt pengarna.

Ibland blir man så arg att man funderar på att öppna ett tefik och bara servera pulverkaffe till de som vill ha det. Som en hämnd....
Och så en massa goda bakverk. Kanelbullar, chokladbollar, kladdkaka, tårta, småkakor.

...Är det försent att skola om sig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .