tisdag 7 juni 2011

Hellre original än kopia

Snart dags för semester? Planerar du redan nu vad du ska shoppa på alla pittoreska små marknader du ska besöka? Om du har tänkt dig att du ska köpa en varumärkeskopia så hoppas jag att du tänker om.

Många tror, helt felaktigt, att det är miljonföretagen som förlorar på märkeskopiorna. Sanningen är annars den att den person som köper en "Rolex" sällan har tänkt sig att köpa den äkta varan. Varumärkesintrång är ju ett gissel i sig, och i vissa länder åker man på dryga böter om man ertappas med en kopia. Det är grejen med att man skulle kunna förknippas med den dåliga kvalitet som kopiorna har som är anledningen till att företagen försöker stoppa kopiorna.
Under mina 10 år i klockbranschen såg jag 2 äkta Breitling i förhållande till 2 oäkta "Breitling" i veckan av dålig kvalitet. Inte sällan burna av någon ung kostymkille som var ack så stolt över sin kopia.

Men vet du hur denna kopia tillverkades? Under vilka förhållanden? Och vad pengarna du betalat går vidare till?
Sanningen är den att kopiorna tillverkas under helt vidriga förhållanden. Slavlika. Inte sällan av barn. Det är ingen som kontrollerar den här marknaden, som de seriösa företagen gör, för att se att underleverantörerna inte har barn som arbetskraft, eller att arbetarna har en trygg arbetsmiljö eller får skäligt betalt.
I många fall bedrivs försäljningen av märkeskopiorna av ligor. Mannen/kvinnan som du står och prutar med är bara ett ansikte utåt. De behåller en spottstyver av det du betalat - resten går till ligan. Det är deras "soft crime", ett sätt att tvätta sina pengar, särskilt i de länder där polisen inte bryr sig om att stoppa försäljningen hur olaglig den än månne vara.
I värsta fall bidrar du, i och med ditt köp av en kopia av en Chanelväska, till terrorism. Eller trafficking. Eller droghandel. Något som jag antar att du inte gärna vill bidra till...

Så tänk en gång extra när du står där på marknaden. Köp ett äkta hantverk i stället. Något med lokal anknytning. Då hjälper du den som säljer, snarare än någon skum organisation som vill ha dina pengar till att driva sina bordeller/träningsläger för terrorister/knarklabb.

Trevlig resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .