tisdag 18 oktober 2011

Köttfri tisdag

Det har ju gått lite mode i att ha "Meatfree Monday", och det är ju bra. I min familj har vi kört vegetariska dagen länge. Oftast inte måndagar dock, eftersom jag inte alltid äter hemma på måndagar. Den här veckan blev tisdag vegodagen, och som så ofta förr blev det en smaskig pastarätt. Just den här har jag längtat efter ett tag. 
Receptet kommer från Rachael Ray, som har en talk show som visas på 3:an varje förmiddag. Hon avslutar varje program med att laga något gott, vinka in i kameran och säga "This is what could be for dinner tonight". Och idag blev det sant - igen. Fast jag har gjort om receptet lite grann, ska erkännas.


Californienpasta med kronärtskocka och citruspesto


Ett knippe persilja
En handfull skållade mandlar
Rivet skal från 1 apelsin, 1 citron och 1 lime (bara det yttersta)
1 klyfta vitlök
1 dl riven parmesan
olivolja

Börja med peston. Lägg persiljeblad, mandel, vitlök, ost och citrusskal i en matberedare. Mixa tills det är rejält finhackat och tillsätt sedan oljan i en fin stråle tills peston går ihop och tjocknar.

1 purjolök
1 burk kronärtskockshjärtan
olivolja
salt och peppar

Dela och skölj ur purjon noga, skiva den i ½ cm tjocka skivor. Häll av kronärtskockorna och dela dem i fjärdedelar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs lök och kronärtskocka på medelvärme ungefär 5 minuter tills det mjuknar. Smaka av med salt och peppar.

Under tiden bör man ha kokat pasta och sparat lite av pastavattnet innan man hällde av den.
Blanda ner pesto och det frästa i pastan, späd med vattnet allteftersom så att pastan blir krämig.
Servera med extra ost att riva över.


Och till efterrätt körde vi en fruktsallad med hallonkeso. Fruktsalladen bestod den här gången av apelsin, persimon, äpple, clementin och passionsfrukt. Men det där gör man ju som man vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .