torsdag 27 oktober 2011

Veckans nyheter

Här i Örebro får vi varje vecka en gratistidning i brevlådan med det snillrika namnet Örebroar'n. Lite nyheter, lite reportage, massor av annonser. Jag gillar den. Nyheterna består främst av små notiser och idag satte jag nästan morgontet i halsen när jag läste om en väskryckning som ägt rum.

På väg hem i söndags natt, klockan närmare ett för att vara bestämd, blev en kvinna alltså väskryckt av några ungdomar. Bestulen alltså. Jävla tråkigt.
Tråkigare ändå är att man väljer att påpeka, som allra sista mening i hela notisen (och notiser är korta grejer) att kvinnan vid tillfället var berusad.

Jamen tack då! Fick hon skylla sig själv då? Om en man hade varit på väg hem från krogen och blivit rånad - hade det då påpekats att han varit berusad? Känner mig tveksam till det.

Men så är det ju så ofta, om en kvinna blir utsatt för ett brott så ska hon skuldbeläggas.
Vid en våldtäkt är det tyvärr inte alls ovanligt att man får redogöra för hur många sexuella kontakter man har haft, om man varit berusad, om man varit utmanande klädd, om man kämpat emot, om man varit tydlig med att man inte vill.
Som att sådana saker egentligen spelar någon roll.
Det heter våldtäkt av en anledning - för att man inte var med på det. Det begicks våld mot någons kropp och själ. Oavsett hur många öl man druckit, hur kort kjol man haft, eller hur många man legat med.

Men nu - nu kan man inte ens bli väskryckt utan att det var ens eget fel. För att man var berusad.
Gör ju att det känns lite extra olustigt att bo i just Örebro, eftersom det tydligen är en av Sveriges mest våldtäktstäta städer. Nu har vi en till som härjar runt, efter att en viss serievåldtäktsman äntligen blivit satt bakom lås och bom. Som jag alltid trott - tar man ett rötägg så står ett gäng andra på kö för att ta över.

Är snäll och bjussar på notisen i sin helhet. Saxat ur Örebroar'n v. 43 2011.

Pojkar ryckte ifrån kvinna handväska
Örebro: En kvinna blev av med sin handväska när en grupp med ungdomar ryckte den ifrån henne vid ettiden natten till i måndags. Efter en stund kom några pojkar tillbaka med väskan, som dock saknade kontanter och kontokort. Kvinnan var berusad när hon utsattes för stölden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .