torsdag 7 maj 2015

Hur jag tvättar håret, del 2

Om man döper ett hårtvättsinlägg till "Hur jag tvättar håret, del 1" så antyds det ganska kraftigt att det ska komma en andra del. Och det gör det. Just precis nu.

Om rågmjölstvätt är det krångliga sättet att tvätta på, eftersom det är lite granna besvärligt att fixa fram "schampot", så är bikarbonat motsatsen. Blanda med vatten - färdigt att använda, precis så enkelt som det låter.

Allt jag behöver för att hålla håret rent - bikarbonat, äppelcidervinäger och vatten.
 Jag hittade en jättestor burk med bikarbonat på CityGross för mindre än 40 kronor, så det är ju inte direkt dyrt heller.
Jag använder helt enkelt 2 tsk bikarbonat och fyller upp med ljummet vatten. I min "schampooflaska" ryms det ungefär 2½ dl vatten och jag använder allt på samma gång.
Precis som med rågmjölstvätten börjar jag fördela och massera in bikarbonatvattnet i torrt hår. Massera hårbotten noga med blandningen och skölj sedan lika noga. All no poo-tvätt är i grund och botten mekanisk så det gäller att massera lilla huvudsvålen både när man fördelar in "schampot" och när man sköljer.

Efter bikarbonattvätt bör man dessutom göra en så kallad surskölj för att balansera ph-värdet i hårbotten. Jag sköljer helt enkelt ur min schampoflaska, pytsar i några matskedar äppelcidervinäger, fyller upp med vatten och sköljer igenom hårbottnen med det. Det är meningen att man inte ska skölja med vatten efter det, utan låta sursköljen vara det sista man gör. Jag brukar dock fuska lite  och skölja ur lite av det.
Ja - självklart luktar man vinäger efteråt. Men bara tills håret har torkat. Sedan luktar håret - hår.

Före och efter håret blivit tvättat med bikarbonat. Det var 6 dagar sedan min senaste hårtvätt.

Efter bikarbonattvätt blir mitt hår lite ostyrigare än efter rågmjölstvätt, något jag försöker avhjälpa med arganolja. Man kan använda kokosolja också, eller aloe vera gel, men det är ingenting jag gör så ofta.

Så - de här metoderna använder jag och de funkar för mig.
Har du någon fråga är kommentatorsfältet öppet och jag svarar på eventuella frågor där.

6 kommentarer:

 1. Tror du hallonvinäger funkar också eller är det just äppelcidervinäger man ska ha?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore väl synd på så dyra raringar att hälla dem i håret? :D
   Nej, jag tror inte det funkar för smaksatta vinägersorter brukar kunna innehålla socker/sockerarter och det vill vi INTE ha i håret. Äppelcidervinäger ska det vara!

   Radera
  2. Då vet jag :) tänkte om det skulle dofta lite gott också :D

   Radera
  3. Du får la skaffa sådan därn hårparfym. :D *arkiveras under onödiga prylar*

   Radera
 2. Nu har jag provat och håret är mycket fluffigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utan hallonvinäger hoppas jag. :D

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .