fredag 8 april 2016

Fredagsmys: Fish and chips

Fisk på en fredag, kan det räknas som fredagsmys? Jodå, särskilt om man doppar fisken i smet och sedan slänger ner den i kokhet olja och serverar den med frittar eller klyftpotatis. Fish and chips alltså. Ett lands gatumat blir ett annat lands mysmat.

Fish and chips gör vi här hemma när oljan till fritösen börjar närma sig dags-att-byta-status eftersom frityrsmeten har en tendens att smula ner oljan lite väl mycket, samt att oljan tar fisksmak. Fritera frittarna först alltså, och håll dem varma i ugnen medan fisken friteras.


Frityrsmet till fish and chips

600 gram torskfilé eller annan vit fisk
2 dl mjöl
½-1 tsk salt
1 tsk bakpulver
1,5 dl öl eller mineralvatten
½ dl mjölk
2 ägg

Vispa ihop allt till en slät smet. Jag som inte tycker om öl använder mineralvatten, men det där gör man som man vill - som vanligt.
Doppa fisken i smeten och sedan direkt ner i 180 grader varm olja. Friteringstiden beror lite på fiskens tjocklek, men 3-5 minuter är en fingervisning. Fisken ska bli gyllengul.

Serveras med massor av grönsaker, för man bör äta minst 500 gram frukt och grönt om dagen. Jag gillar att äta min fisk med en skvätt balsamvinäger. Annat gott till är majonnäs eller aioli. Eller en god röra med currysmak kanske, som jag fått den serverad på lokal.

Bon appetit och trevlig helg!

4 kommentarer:

  1. Svar
    1. Absolut! Det är så man går och längtar efter att oljan ska närma sig bäst-före-datum. :D

      Radera
  2. Tack för tipset, gud va sugen jag blev nu!

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .