fredag 27 maj 2016

FredagsFilmerna: James Bond 007, Daniel Craigs filmer

Det går många rykten just nu kring "näste Bond". Ena dagen har Daniel Craig hoppat av och nästa har han inte det - senast idag läste jag att han inte tackat definitivt nej till att återkomma i rollen, och jag tror att det är lite  för tidigt att spekulera, det finns inte ens ett manus till nästa film att börja casta kring. Jag kommer spekulera ändå, i ett annat inlägg en annan dag. Just idag tänker jag koncentrera mig på Daniel Craigs Bond, som lite oväntat blivit min favorit.

Bildkälla Cinemablend
Daniel Criag som James Bond
How do I love thee? Let me count the ways. Till att börja med så var jag inte värst förtjust i att Daniel Craig blev castad som Bond. Han var inte alls som jag tänkt mig Bond inne i mitt huvud i alla dessa år. Till att börja med är han blond...
Jag hade fel, kan vi väl enkelt påstå. Daniel Craig för något helt nytt till rollen. Han är fysisk och brutal och tillför så många känslor till Bond. Han är inte bara en kallblodig mördarmaskin och kvinnoslukare - han har ett hjärta där inne. Bär på sorger och lidanden och äkta lojaliteter. så får han tillbaka av samma slag också.

Jag vill kalla Daniel Craigs filmer för en reboot av hela Bond-konceptet. Vi får följa med från det han får sin licens att döda, på hans första uppdrag, se hans första kärlek och vad den gör med honom. De fyra filmer Daniel Craig hittills har gjort hör samman med varandra, även om man så klart kan se dem enskilt. Historier vävs samman, plockar av varandra och bygger vidare en helt ny Bond. Betydligt mer action, mindre gadgets och färre flickor som dånar dimpen. Dessutom - han har inte en enda gång beställt en vodka martini, shaken not stirred. Eller har jag fel? Många klassiska Bond-element har alltså skalats bort och ärligt talat saknar jag dem inte.

Daniel Craigs filmer är:

  • Casino Royale  från 2006
  • Quantum of Solace  från 2008
  • Skyfall  från 2012
  • Spectre  från 2015
Inte bara finns min absoluta favorit- Bond "Skyfall" med på den där korta listan. faktum är att om jag skulle göra en topp 10-lista på mina favoriter bland Bond-filmerna så skulle alla utom "Quantum of Solace" hamna på den listan. "Skyfall" är till och med en av mina favoritfilmer överhuvudtaget, även om vi blandar in andra begrepp och genres.

En annan favoritgrej med Bond är så klart Q, det har ni insett att jag tycker vid det här laget. Från och med "Skyfall" fick vi en ny Q som är värdig att efterträda Desmond Llewellyn. Ben Whishaw, min lille darling, axlar rollen med bravur. Han är ung - "You still have spots!" - och väldigt bra på datorer och manicker men det där med gadgets ger han inte mycket för egentligen. "Where you expecting an exploding pen? We really don't go in for that anymore."

Bildkälla Screen rant
Ben Whishaw som Q, Dniel Craig som James Bond.
Här i familjen har vi ganska nyligen sett klart på alla Bond-filmerna och fortsatt med annat fredagsmys, men jag vet att jag kan plocka fram boxen och titta på vilken film jag vill när jag vill. Och om ni gissar att de jag kommer titta mest på har Daniel Craig i titelrollen så gissar ni alldeles rätt.

Undrar ni hur min favoritlista över Bond ser ut? Så här:
  1. Daniel Craig
  2. Pierce Brosnan
  3. Sean Connery
  4. Timothy Dalton
  5. Roger Moore
  6. George Lazenby
Men - jag har älskat dem allihop. Från Connerys manschauvinistiska Bond, via slapstick-Bond a la Roger Moore till Craigs brutala och blödande Bond. Alla som spelat Bond har tillfört något nytt och eget och alla har gjort ett bra jobb. Jag hoppas det fortsätter så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .