I vanliga fall brukar jag kunna göra årets första rabarberpaj lagom till Valborg. Så blev det inte år eftersom det var jättekallt i slutet av april, och min rabarber kom av sig i sitt växande. I och med värmen som kom förra veckan så sköt de dock i höjden och det firades med årets första rabarberpaj häromdagen. Med en extra tvist i form av kardemumma. Rabarber + kardemumma = jättegott.
Rabarberpaj
5 - 10 stjälkar rabarber
3 msk socker
½ msk mald kardemumma
100 g smör
2 msk socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Skiva rabarbern och lägg i botten på din pajform. Hur mycket rabarber som går åt beror på hur späda de är och hur stor form du har. Jag använde 7 stjälkar den här gången, men när de växt till sig lite mer brukar det räcka med 5.
Strö över 3 msk socker och kardemumman.
Hacka ihop smör, 2 msk socker, vetemjöl och havregryn till smulor. Jag använder matberedare, men man kan göra det med degkrokar eller för hand också.
Bred smulorna över rabarbern. Grädda i 200 grader varm ugn 20 - 25 minuter, till pajen fått fin färg.
Serveras med vaniljglass, vaniljsås eller grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för din kommentar!
Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .