onsdag 8 november 2017

Kladdig hallonkaka

Igår var det kladdkakans dag. Jag hade planer på att baka en vit och chokladfri kladdkaka, som skulle göra den chokladiga kladdkakan vi fått som gåva från Ica sällskap, och ha en riktig kladdkakefrossa som efterrätt. För vet ni vad? Choklad är faktiskt inte det godaste jag vet. Jag förstår inte riktigt den där bilden av att alla kvinnor ska älska choklad så mycket, för jag har aldrig hört dit. Jag tycker det smakar gott, men sällan så gott att jag längtar efter det. Jag föredrar syrliga smaker i bakverk, eller vanilj, och i godisform är det lakrits som är bossen.
Jag planerade alltså att baka lite. Så gick strömmen...

Jag satt och bläddrade lite i en bakbok,  tänkte: "Jag ska bara kolla färdigt i den här, sedan ska jag göra te," när hela Örebro slocknade. I nästan två timmar. Så inte nog med att jag inte fick mitt te när jag ville ha det, det hela ledde även till ett sjusärdeles dåligt humör som varade resten av mitt vakna dygn. Jag bakade ingen kladdkaka igår.

Idag bestämde jag mig dock för att fira kladdkakans andra dag, och bakade den där chokladfria kladdkakan. Med hallon i. Den var inte otäck.


Kladdig hallonkaka

100 gram smör
3 dl vetemjöl
2 dl socker
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl hallon

Smält smöret och låt det svalna lite. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner äggen och det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten, klädd med bakplåtspapper i botten. Strö hallonen över smeten.
Grädda på mellersta läget i en 175 grader varm ugn, 20-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha den. Min var inne i 20 minuter och blev rejält kladdig.

Servera som den är, eller med grädde eller glass.

Vill man ha den extra tjusig så pudrar man så klart över lite florsocker, men jag var alldeles för upptagen med att vilja äta den för att bry mig om det.


Den här kakan är superlätt att variera också, som extra plus i kanten. Byt ut vanligt socker mot muscavadosocker. Tillsätt 1 tsk kanel, eller kardemumma, eller lakritspulver, eller rivet skal från en citron/lime.
Byt ut hallonen mot andra bär eller frukter. Eller inga alls och få bara en vanlig vit kaka. Eller mot något godis. Krossade polkagrisar, gelégodis i bitar, choklad (om det är det godaste du vet). Eller nötter. Du kan säkert komma på något annat som du gillar.