måndag 6 november 2017

"On Her Majesty's Secret Service" av Ian Fleming

Jag har sedan sist hunnit läsa ut två böcker, och eftersom jag har bestämt mig för att skriva om alla böcker jag läser här så kommer det alltså vankas bokinlägg ett tag framöver. Är man bokmal så är man...

Bildkälla Goodreads
Bond, James Bond är på ett uppdrag. Han ska hitta resterna av SPECTRE, terrororganisationen man misstänker fortfarande är igång trots att man försökte oskadliggöra dem i Operation Thunderball. SPECTRE's ledare, Ernst Stavros Blofeld, misstänks även han befinna sig på fri fot och smida planer på fortsatta försök till världsherravälde.
Bond har genom kontakter med den franska maffian kommit Blofeld på spåren, och han skickas till en avlägsen bergstopp i de Schweiziska alperna för att finna på information som kan vara vital för världens säkerhet.

Det här är hittills den Bond-bok jag tyckt bäst om. Jag gillar filmen väldigt mycket också, så det kanske inte var så konstigt. Filmen följer för övrigt boken väldigt bra. Lite har såklart ändrats för att göra filmen mer spektakulär, men kärnan i handlingen finns där och det är ungefär samma miljöer i både bok och film.
Vad jag däremot inte tycker om, och det har varit ett genomgående tema i alla böckerna jag har läst, är sexismen, homofobin och rasismen som finns med i böckerna. Kvinnor beskrivs ganska ofta som att de egentligen helst av allt vill bli lite slagna och våldtagna - de låtsas mest att de inte gillar det. Jo, tjena. Eller vad sägs om den här "fina" passagen: "She explained to me later that she must have been possessedby a subconsious desire to be raped." Sagt av Bonds blivande svärfar om modern till hans blivande fru. Väldigt osmakligt.
Faktiskt är det så, att även vad man kan tycka om hur kvinnor skildras i Bond-filmerna, som i vissa fall hjälplösa våp, så är det ingenting emot hur de framställs i böckerna. Tracy i "On Her Majesty's Secret Service" är till exempel djupt deprimerad och självmordsbenägen, tills Bond kommer in i hennes liv och räddar henne med sin blotta uppenbarelse. Hon blir då något våpigt som ska göra sig fin fr sin man och lyda honom, hon förlorar helt sin egen vilja så fort Bond har friat. Fast hon är fortfarande duktig på att köra bil.
Eller den här lilla rara, om vad hypnos kan hjälpa mot för åkommor: "There are well-authenticated cases of the successful treatment by these means of such stubborn disabilities as warts, certain types of asthma, bed-wetting, stammering, and even alcoholism, drug-taking and homosexual tendencies."
Jag har lite svårt att tycka att sådana texter på minsta lilla sätt är bra.

Mitt betyg på "On Her Majesty's Secret Service" blev 3,5/5.

Jag finns på Goodreads.