onsdag 1 april 2020

"The suspicions of Mr Whicher" av Kate Summerscale

Min vana trogen läste jag även i mars en bok som fick sträcka sig över hela månaden. Den här gången föll valet på en true crime som handlar om ett mord begånget sommaren 1860. Ett väldigt otäckt mord, som misskrediterade en duktig polis vid Scotland Yard, startade en detektiv-feber, och satte spår i litteraturen för lång tid framåt - kanske ända in i dagens detektivromaner.
Boken heter "The suspicions of Mr Whicher" och är skriven av den brittiska författaren Kate Summerscale.

Bildkälla Goodreads
Tidigt på morgonen den 30 juni 1860 upptäcker barnsköterskan att pojken Saville inte ligger i sin säng. Han hittas senare samma dag död, brutalt mördad. Då huset varit låst under natten, och bara husets herre, Savilles far Samuel Kent, haft nyckeln misstänkts det snabbt att någon i huset fört bort och mördat pojken.
En stor polisutredning kommer igång, men då den inte kommer någon vart ber den lokala polisen om hjälp från Scotland Yard. De skickar Jack Whicher, en skicklig utredare. Han fattar snart misstankar mot en person i hushållet, men saknar avgörande bevis eller en bekännelse. Hans misstankar går också emot den mest populära teorin, och han återvänder till Scotland Yard utan en fällande dom och med folket emot sig.
Lösningen skulle komma fram först många år senare (om det nu var hela sanningen) men då var det redan försent. Jack Whichers karriär hade fått sig en törn, och han hade begärt avsked från poliskåren.

Det finns en enda anledning till att jag läste den här boken - jag samlar på de här fina utgåvorna från Bloomsbury, i deras serie modern classics. Det finns 10 böcker totalt, jag har åtta av dem och det här var den fjärde jag läste. Och det är ju en himla tur att jag fick den fixa idén att jag ville ha den här serien i bokhyllan för annars hade jag aldrig läst den här boken, för jag hade helt enkelt aldrig hört talas om den.
Som det blev nu fick jag istället chansen att läsa en mycket intressant bok om ett otäckt mordfall. För att inte tala om att jag fick lära mig mer om livet i det Victorianska England, och hur riktiga mordfall påverkade den tidens litteratur. Wilkie Collins och Charles Dicken ska bland annat ha varit mycket inspirerade av dels det här fallet, dels av Jack Whicher, när de skrev sina böcker.
Detektiven som sådan hade kommit in i den litterära världen några årtionden tidigare, men nu fanns det äkta poliser att tala med och inspireras av. Riktiga offer, gärningsmän och utredare.
Även allmänheten blev mycket intresserad av fallet med mordet på Saville Kent, och polisen fick in många tips, teorier och lösningar från människor som var övertygade om att de satt på sanningen.

Kate Summerscale har ett förflutet som journalist, och det märks i den här boken. Den är väl efterforskad, ingen sten känns ovänd i fråga om fallet i sig och dess efterverkningar. Källhänvisningarna är många, likaså illustrationer och foton från den tid et begav sig. Jag satt flera gånger och tittade på bilderna, bläddrade bland foton av familjen Kent, huset de bodde i, tittade på släktträdet - läste brevet med bekännelsen.
Det här är absolut en bok jag hade kunnat sträckläsa,  för den var så pass intressant och välskriven, men jag är ändå glad att jag läste den i ett långsamt tempo så att jag fick tid mellan tillfällena att fundera på det som hände. Jag är imponerad av att Jack Whicher fattade de misstankar han gjorde. Hans förmåga att se de små detaljerna och knyta ihop fakta som kanske verkade ovidkommande var för sig. Och det utan att ha varit med i utredningen från början, och utan de metoder som skulle komma senare.

Mitt betyg på "The suspicions of Mr Whicher" blev 4/5.