tisdag 28 april 2020

"Frukten av ett brott" av Trevor Noah

Trevor Noah är mest känd för sin programledarroll i "The Daily Show" där han friskt driver med världshändelser i allmänhet och Donald Tump(et) i synnerhet. Han är alltså komiker, eller det är i varje fall så vi i hans publik lärt känna honom.
Men han är född och uppväxt i Sydafrika. Apartheid-regimen försvann när han var 6 år. Och när han föddes var han resultatet av ett brott - sexuellt umgänge mellan en svart kvinna och en vit man.

Bildkälla Goodreads
När jag växte upp på 70- och 80-talet så är det klart att jag var medveten om apartheid. Vi lärde oss om det i skolan, vi hörde talas om Mandela och Biko, ANC, jag lyssnade på Sun City jag med. Jag har alltid tyckt att all form av rasism är totalt uppåt väggarna, och apartheid var inget undantag. Men vad jag inte förstod var vidden av det. Det snillrika i systemet som i stort sett gjorde de vita invånarna i Sydafrika till slavägare, och de färgade till deras slavar.
Och mitt i allt det här växer alltså Trevor Noah upp. Med en vit pappa, och en svart mamma som helt enkelt ville ha ett barn. Mamma alltså, en ytterst viljestark kvinna som alltid verkar ha gått sin egen väg.
Trevor Noahs uppväxt var säkert väldigt kärleksfull, men han hade svårt att finna sin plats. Han var för ljus för att vara svart (men det var så han identifierade sig) och för mörk för att vara vit. Han var färgad, och som sådan hade han svårt att passa in i flera olika sammanhang.
Hans uppväxt var även kantad av våld, och diverse småbrott. Hans liv kunde ha tagit en helt annat vändning om inte komedin kommit i hans väg.

Boken är rappt skriven och ofta väldigt humoristisk, även när han skriver om mörka och svåra saker. Jag känner det som att den här boken är ett kärleksbrev till hans mamma. I mina ögon var hon väl sträng i sin uppfostran (jag gillar inte direkt barnaga), och hon valde absolut fel karl att få sina andra barn med, men för Trevor Noah var hon hans enda förälder och hon gjorde säkert så gott hon kunde med det lilla hon hade att tillgå. Det är inte en villkorslös kärlek han förmedlar, mer en beundran och ett porträtt av en remarkabel kvinna som överlevt mycket.

Jag gillade den här boken väldigt mycket. Den var väldigt lätt-och snabbläst, och jag kände att den lärde mig mycket och gav mig ett nytt perspektiv på något jag trodde jag visste något om när jag öppnade boken.
Mitt betyg på "Frukten av ett brott" blev 4/5.