måndag 13 april 2020

"Vengeful" av V.E. Schwab

Skönt med lite påsklov! Önskar att jag kunde säga att jag har läst hela tiden, och ätit dragéägg. Men dragéäggen har tydligen slutat tillverkas och jag har haft en massa spänningshuvudvärk och inte orkar göra mycket mer än sova. Så det dröjde en stund för mig att läsa ut "Vengeful", den andra boken i V.E Schwabs Villains-serie.

Bildkälla Goodreads
Det har gått fem år sedan Eli och Victor möttes en sista gång.
Marcella Riggins är gift med en maffiaboss när hon blir mördad och återuppstår till sina nya krafter som EO, ExtraOrdinär. Hon svär på att hämnas och göra staden Merit till sin.
Samtidigt har oganisationen EON skapats, med syfte att fånga in och förvara EOs, på ett sådant sätt så att de inte kan göra vanliga människor illa.

Det här är alltså del två i en serie, och en bör ha läst "Vicious" innan en ger sig i kast med "Vengeful". "Vicious" var länge en ensamstående bok och fungerar bra att läsa som sådan, men "Vengeful" klarar sig inte lika bra på egna ben. Främst så klart för att världen förklarats i den förra boken mer noggrant, här glossas det mest över. Hur och varför vissa är EOs och hur våra huvudpersoner vunnit dessa superkrafter.
Jag kan dock rekommendera att läsa vidare i serien om du redan har läst "Vicious", för det här var minst lika bra. Karaktärerna är vältecknade och känns levandegjorda. Miljöerna och situationerna är beskrivna på ett sätt som gör att jag nästan ser handlingen spelas upp som en film för mitt inre.
Här får vi också en del bakgrundshistoria på vissa karaktärer från förra boken, vilket ger dem extra kött på benen och en viss ökad förståelse för deras motiv och handlingar.
V.E. Schwab är en bra författare, helt enkelt. Hon skriver även för en yngre publik under namnet Victoria Schwab, men det här är kanske inget jag skulle sätta i händerna på en alltför ung läsare. Det är stundtals ganska explicit, både sexuellt och våldsmässigt. Ibland lämnas inte mycket åt fantasin så att säga.
Boken lider dock lite av andra-bok-syndromet. Det här att det känns som att det fattas en massa pusselbitar, att berättelsen inte är färdig än. Det skulle gå att sluta serien så här också, men då med viss frustration från åtminstone den här läsaren. När bok tre kan tänkas komma ut vet jag inte, men förhoppningsvis dröjer det inte fem år som det gjorde mellan bok ett och två (även om jag läste dem med bara ett par månader emellan).

Mitt betyg på "Vengeful" blev 4/5.