fredag 3 april 2020

Vad jag läste i mars

Kanske beror det på att mars kändes som längsta månaden någonsin. Jag hann nämligen läsa nio böcker under månaden, och ungefär 3400 sidor. Då har jag inte räknat in boken jag lade undan, för den har jag ju inte läst ut. Bara börjat på och tröttnat på inom loppet av några timmar.
Men nio böcker alltså, som jag läste ut sett uppifrån och ner.


"Red, white and royal blue" av Casey McQuiston var en väldigt rar romance om förhållandet mellan sonen till USAs president, och en av Englands prinsar. Gillade den så mycket att den fick betyget 5/5.

"1794" av Niklas Natt och Dag är den andra boken i Bellman Noir-serien, som ska avslutas med "1795" som planeras ges ut i år. Inte alls lika bra som den förra boken, den känns som att den lider av second-book-syndrome, eller som jag kallar det - transportsträckebok. Betyget blev 2,5/5.

"The hate u give" av Angie Thomas var den bok som legat längst i olästa högen. En väldigt tankvärd bok, väl värd all hype den fick när den kom ut. Betyget blev 4,5/5

"Mordet på Orientexpressen" av Agatha Christie är en typisk Christe-deckare i mina ögon. Slutet rum, begränsat med misstänkta, och en smart detektiv (Poirot) som knivskarpt anar sanningen. Betyget blev 3/5.

"Carry on" av Rainbow Rowell blev månadens favoritbok. Baserad på litterära karaktärer som förekommer i Rowells bok "Fangirl", och precis den typ av eskapism jag behövde i mars. Betyget blev så klart 5/5.

"Knockout" av Markus Zusak blev en regelrätt besviklese. Känns som en högstadieuppsats. Jag anar språket som senare kom fram i den fantastiska "Boktjuven", men här är vi långt ifrån den typen av fängslande berättelse. Betyget blev 1,5/5.

Det var även i den här vevan jag lade undan "Drottningklockan" av Elisabeth Öhman, på grund av att den var så dålig att jag blev arg på den. Men den räknar jag alltså riktigt med här.

"Historien om två städer" av Charles Dickens var min första bekantskap med Dickens och jag blev inte avskräckt. Jag älskade den inte dock och betyget blev medelmesen 3/5.

"The suspicions of Mr Whicher" av Kate Summerscale var min månadsbok i mars. En true crime om ett mord på ett barn 1860, och hur det fallet gav ringar på vattnet både i verkligheten och i litteraturen. Betyget blev 4/5.

"The kite runner" av Khaled Hosseini blev sista avslutade boken i mars. En uppväxtskildring om två pojkar i Afghanistan, och hur en händelse ändrade livet för dem båda. Kändes nästan lite dokumentär, och hade ett vackert språk, men var ganska jobbig läsning mellan varven. Betyg 4/5

Det var mars det. Fortsätter det i den här takten blir det 10 böcker i april, men det tror jag knappast. Meningen är att bokcirkeln ska träffas i slutet av april, får se om vi törs/får det för regeringen. Så den enda boken jag måste läsa i april är vald bokcirkelbok. Annars står det mig fritt att botanisera bland de olästa (och lästa) böckerna i mina hyllor.