måndag 10 maj 2021

Hur jag blev mer produktiv


Fast jag inte gör något på dagarna egentligen, skulle jag kunna fortsätta den rubriken. För i och med pandemin och påföljande restriktioner så försvann båda mina jobb. Mitt butiksjobb har jag inte haft på över ett år nu, då de ändrade sina öppettider och jag blev "överflödig" som extraknäckare. Och att ha yogaklasser på liten yta gör sig inte riktigt just nu, så är det bara.
så jag har spenderat en stor del av det senaste året med att mest loda runt och göra något då och då. Och det mesta av det där jag har gjort har mest känts besvärligt. Det är lätt att bli slö, helt enkelt. Jag är en sådan där människa som mår extra bra av att ha rutiner, och det var ju inte värst rutinmässigt att bara slöa och göra det som behövde göras whenever. Vilket ofta blev inte alls, eller i sista stund. Eller efter en del tjat...

Så för några månader sedan så kände jag att jag fick lite nog av mig själv. Jag bestämde mig för att behandla min arbetslöshet som ett arbete, helt enkelt. Alltså har jag numera en "arbetsdag" där jag ska pricka av de punkter jag har bestämt mig för att utföra under dagen. Med arbetstider, raster och hela skrälldusen. 
Min ideala arbetsdag är mellan 9 - 16. 
När jag börjar för dagen är det alltså meningen att jag ska ha hunnit gå upp, träna, meditera, äta frukost, duscha/tvätta mig och klä på mig. Till och med sminka mig om jag känner för det. Beroende på hur långt träningspass jag gör är det ofta inga problem alls att vara igång någon gång mellan halv nio och nio.
Och när jag sätter mig vid mitt skrivbord och tar itu med dagens uppgifter är det första jag gör att se till att jag inte blir lockad av min telefon. Jag använder appen Forest, där jag i maj månad enbart planterar blommor i min virtuella värld.

Jultema men vem bryr sig. The Sherry Formula i min favoritpomodorovideo.

 
Sedan ser jag till att använda min tid så effektivt som möjligt, men inte glömma att kroppen behöver vila också. Här använder jag mig av pomodorotekniken. Oftast med att sätta igång en av alla "Study with me" som finna på YouTube, eller genom att klocka mig själv. Pomodorotekniken skapades för studier, men fungerar för all slags fokus, så klart. Den består av ett tidsinställt pass med koncentration följd av en kortare paus, som upprepas under en viss tid. Min favorit är en tretimmarssession med The Sherry Formula som har pass om 25/5 minuter. Alltså 25 minuter fokus, 5 minuter paus. Efter tre timmar är det lämpligt med en längre paus, sedan kan en sätta igång igen om en så önskar. (En annan vanlig tid är 50/10, 50 minuter fokus 10 minuter paus.) Under pauserna går jag gärna och tittar om det händer något vid vårt fågelbord. Eller bäddar sängen. Eller gör te. Eller bara sträcker lite på mig en stund.
Använder jag datorn går videon i bakgrunden, och jag har musiken som guide. Använder jag inte datorn sätter jag gärna bilden på fullskärm för att inte distraheras av andra roliga sidor på internätet. 

Nu när jag har något att vila öronen mot så är det så klart dags att ta itu med det som ska göras för dagen. Och här jag precis börjat med något nytt.



Förut hade jag min att-göra-lista på post it-lappar, som syns på den där gröna i hörnet. Jag gillade att göra dem lite huller om buller och stryka över allteftersom. Jag har ingen prioriteringsordning på min lista, med de tre viktigaste överst, som jag vet är vanligt, utan jag skriver upp dem i den ordning jag kommer på dem, och prickar av när jag är klar med en uppgift. Är det något jag inte hinner så flyttas det över till nästa dag. Självklart prioriterar jag. Idag är det till exempel viktigare att jag gör min sjukgymnastik än att jag gör granola, så om dagen skulle sticka iväg för mig är det så jag kommer prioritera. 
Jag har märkt att jag är som mest "på" under förmiddagen, så det är då jag gör saker som kanske kräver lite mer hjärnverksamhet. Har jag satt ett läsbeting till exempel, så kan jag skjuta på det till eftermiddagen, och ägna förmiddagen åt saker som att skriva blogginlägg, betala fakturor och svara på mejl.

Jag har även ändrat min attityd till min mejl. Förut dök jag in varje gång jag fick en notis som ett nytt mejl, nu sparar jag det till en gång om dagen, eller max två. Är det mejl jag ska svara på gör jag oftast det på förmiddagen, ska jag bara kolla vad som trillat in under dagen gör jag ofta det det sista jag gör innan jag anser att min "arbetsdag" är slut. Jag får fortfarande notiser så att jag kan se vad mejlet innehåller, och är det något som brådskar så tar jag itu med det direkt. Men det är sällan brådskande, utan kan vänta till jag har tid med det, vilket alltså brukar vara så sent som möjligt.

Så ser mina dagar ut. Nu ska jag alldeles straxt ta ännu en paus med Sherry Formula, dricka mitt pepparmintte och titta ut genom fönstret på allt regn.