tisdag 4 maj 2021

Aprils bokhög

Enda anledningen till att jag hann läsa sju böcker i april är att tre av dem var kortisar som inte krävde mer än ett par dagar av mig. Annars känns det som att det gått trögt med läsningen ett tag nu. Jag har svårt att komma in i böcker, och tycker det mesta är på sin höjd "sådär". Jag skulle liksom behöva verkligen fastna i en bok igen. Det var länge sedan jag kände att jag gjorde det, att jag blev så engagerad i handlingen att jag bara vill fortsätta läsa - vill ha mer.

Nåväl. Sju böcker blev det alltså i april, och utläsningsordningen är som vanligt uppifrån och ner.


"Naondel" av Maria Turtschaninoff är den senaste titeln att läsas för bokcirkeln Plejaderna. En ganska lättläst high fantasy, men jag hade mycket med den jag inte tyckte om. Mitt betyg blev 2/5, Plejadernas medelbetyg blev 2,58. Som högst fick den betyget 3/5.
"Naondel" är del två i serien om Det röda klostret, men utspelar sig innan de andra böckerna och kan läsas fristående utan problem.

"Before the coffee gets cold" av Toshikazu Kawaguchi var en bok jag hoppades mycket på. Tidsresor på ett café, där vi får följa med på resor innan kaffet kallnat. Få karaktärer och ett enda rum gjorde att författarens bakgrund som dramatiker kändes tydligt. Hade nog gjort sig bättre som pjäs. Mitt betyg blev 2,5/5.

"Den unge Werthers lidanden" av Johann Wolfgang von Goethe behöver måhända ingen närmare presentation. Att bygga en roman som ensidig brevväxling är inte rätt sätt att gå för att vinna mitt intresse, och betyget blev därefter - 2/5.

"Emma" av Jane Austen anses av många vara hennes bästa roman. Jag håller inte riktigt med om det, men upplevde att det var betydligt bättre nu när jag läste om den. Fantastiska personporträtt och viss ironi över den tidens rådande ideal och syn på klass och förhållanden. Betyget blev höjt till 4/5.

"Days of blood and starlight" av Laini Taylor är den andra boken i Daughter of smoke and bone-trilogin. Bra skriven, och passar väldigt bra in i trilogins känsla och händelserna där, men jag hade svårt att tycka om den ändå. Väldigt ångestladdad läsning mellan varven och jag hade bitvis väldigt svårt att motivera mig att läsa vidare. Boken fick betyget 3/5.

"Tales from the cafe" av Toshikazu Kawaguchi är möjligen en onödig andra bok i Before the coffee gets cold-serien. Jag skriver onödig för att jag inte riktigt uppskattade den. Repeterar i mycket det som händer i första boken. Det enda jag fick i behållning är att jag fick veta mer om damen i den vita klänningen. Betyget blev den här gången 2/5. Jag kommer inte läsa följande böcker i serien.

"Fånga och döda" av Ronan Farrow var min månadsbok i april, och blev även aprils favoritbok. Boken baseras på Farrows journalistiska gräv om Harvey Weinstein, som blev startskottet på #metoo. Om hur han jobbade för att få fram sitt material, men också om hur han motarbetades, till viss del hotades och om kvinnorna han intervjuat. Betyget blev 5/5.