torsdag 6 maj 2021

"Marina Bellezza" av Silvia Avallone

I höstas läste jag min första bok av författaren Silvia Avallone, och nu har jag precis läst ut den tredje och därmed alla av hennes böcker som hittills finns utgivna på svenska. 
Jag gillar alltså sättet hon skriver på, annars hade jag knappast läst fler än Plejadvalet "Stål". Senaste boken ut är "Marina Bellezza".


Bildkälla Goodreads

Marina och Andrea har växt upp i en småstad i norra Italien. Byarna töms, husen står tomma, butiker och industrier stänger ner, den ekonomiska krisen är ett faktum.
Marina är ung och mycket vacker, och hon använder sin skönhet för att slå sig fram. Hon ska bli berömd, få uppmärksamhet och visa alla.
Andrea är yngste sonen till den före detta borgmästaren. Ständigt i sin storebrors skugga har han en enda dröm - att gå i sin farfars fotspår och bli mjölkbonde. Ett enklare liv, som styrs av naturen och djuren.
Trots att de är så olika och vill så olika saker inleder de ändå en relation, förenade av drömmen att fly bort från den värld de ser falla sönder.

Silvia Avallone har en förmåga att skriva på ett sätt som gör att miljöer och karaktärer känns äkta. Det är därför jag valt att läsa hennes böcker, därför att jag tycker om hur de är skrivna. Ämnena gör de kanske inte alltid direkt lättlästa, men samtidigt är det inte svårt att läsa. Jag hade dock svårt att komma igenom boken, främst på grund av att det var ganska jobbigt med bokens genomgående känsla.
Det blir liksom lite tungt att läsa 500+ sidor om personer jag egentligen inte tycker värst bra om, som dessutom verkar göra sitt yttersta för att såra varandra. Marinas och Andreas förhållande är en katt-och-råtta-lek med varandras känslor. De har sina egna drömmar som är ganska oförenliga, och de spenderar boken med att försöka göra om varandra och svika varandra. Det är ett toxiskt förhållande, helt klart, där ingen av dem klarar av att avsluta det. 
De präglas också av varsin sårig barndom och uppväxt. Han i skuggan av sin lyckade storebror, som alltid fick föräldrarnas uppmärksamhet och all deras kärlek. Hon som resultatet av en tonårsgraviditet och åskådare till föräldrarnas destruktiva förhållande, som fått sin kulmen några år tidigare. Hon söker bekräftelse främst från sin pappa, som varit väldigt frånvarande i hennes liv. 
Det är synd om de här personerna, men de hade antagligen fått bättre liv om de inte hade träffats igen i bokens början. 

För att summera: bra skriven, realistiskt och inte alltför svårläst, men med karaktärer som är svåra att tycka om och en viss känsla av hopplöshet.
Mitt betyg på "Marina Bellezza" blev 3/5.