söndag 1 augusti 2010

Bokcirkeln, tredje träffen

Nu börjar vi nästan bli cirkulära på riktigt, idag var vi 4 som samlades hemma hos H för att diskutera hennes bokval "1222 över havet" av Anne Holt. Nästa träff blir vi 5 och då ÄR vi en cirkel. Men det finns plats för fler om någon är intresserad..."1222 över havet" utspelas vid Finse högfjällshotell i Norge. Mitt under en begynnande snöstorm spårar ett tåg ur i närheten av hotellet, och alla ombordvarande på tåget evakueras till hotellet. Även de i den mystiska extra vagnen. Bland passagerarna finns Hanne Wilhelmsen. Hon arbetade tidigare hos Oslopolisen, men efter att ha skottskadats i tjänsten och blivit förlamad, är hon nu på väg till sjukhus i Bergen för att träffa medicinsk expertis.

Redan första natten på hotellet mördas en av passagerarna och Hanne blir mot sin vilja indragen i mordfallet. Samtidigt rasar en av de värsta snöstormarna i mannaminne utanför hotellet, och de blir helt avskurna från övriga världen.

Det här är en lättsmält deckare. En av cirkelns deltagare lyckades klämma den på en enda dag!
Den gav lite Agatha Cristie-känsla. Flera av oss drog paralleller till "10 små negerpojkar" (eller "Så var de bara en" som jag sett att den heter numera).
Ingen av oss hade läst någon av Anne Holts tidigare romaner, så Hanne Wilhelmsen var en ny bekantskap för oss. Man kunde kanske känna av ibland att man inte kände karaktären, det pratades om saker som antagligen hänt i tidigare böcker, på ett sätt som gjorde att vi lämnades undrande, men som den trogne läsaren säkert redan känner till. Som hur Hanne hamnade i rullstolen, hennes familjesituation, tidigare kollegor och fall.

Betygen var spridda den här gången, från 2,5 till 3,5. Medelbetyget blev således återigen 3.

Vi håller oss kvar både i genren och i Norge. Nästa bok på tur blir "Mörkermannen" av Unni Lindell.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .