lördag 22 januari 2011

Arbetsförmedlingen?

Fint namn - låter som att de förmedlar arbeten. Stämmer så där med verkligheten märker jag efter en månads arbetslöshet...

Redan innan jag jobbat min sista dag bland slipsarna blev jag tipsad om att söka en praktikplats. Denna praktikplats skulle med 99% säkerhet bli en anställning efter ett halvår. Jag frågade på arbetsförmedlingen men fick där besked om att praktikplatser var menade för "personer som står långt ifrån arbetsmarknaden". Alltså inte för mig som var där och skrev in mig. Trist.

I torsdags hade jag återkopplingssamtal med AF och uttryckte då en önskan om att få en jobbcoach via en extern förmedling jag hittat via kontakter och sökande på internet. På deras sida står det att tjänsten är kostnadsfri om man är inskriven på AF, vilket jag är. I går fick jag besked om att min platsförmedlare inte kan bevilja en extern jobbcoach då jag "nyligen är inskriven".

Och det är ungefär nu jag blir så förbannad att jag skakar.
Jag trodde Arbetsförmedlingen var till för oss som söker jobb att hitta ett jobb, men man måste visst ha varit arbetslös länge för att få deras hjälp. Att söka hjälpen på egen hand är visst ingen idé. Och hur länge är länge? När upphör jag att vara "nyligen inskriven"? När hamnar jag "långt från arbetsmarknaden"?

På AF har de seminarium varje vecka om hur man skriver ett fint CV, ett bra personligt brev, föreläsningar om intervjuer. Men när man har gått på alla dessa seminarium, vilket man kan göra på en vecka om man vill, vad finns det kvar för hjälp att få då? De ska snart (när?) starta med egna jobbcoaher. "Vi hör av oss när det blir aktuellt."

Vem finns AF till för? Alla jobb jag hittills sökt har jag hittat på egen hand. När jag ber om hjälp blir jag nekad den. Är AF bara en inskrivningsnämnd för att man ska kunna få ut sin a-kassa?

Nu ska jag ha en trevlig helg och glömma bort att jag är arbetssökande i ett par dagar. Tror jag börjar med lite mantrasång och lördagsgodis.

2 kommentarer:

 1. ej Mrs Data,

  Jag hittade din blogg genom en referens från Nailtastics blogg. Hon skrev att hon var avundsjuk på dig för du hade köpt alla Twiliight-lacken. Tack vare din länk har jag också beställt allihop ikväll :-)
  Tack! (min plånbok skrek och sprang och gömde sig men hon hämtar sig nog)
  Angående AF, det är ju osannolikt men det du beskriver upplevde jag i princip ordagrant på 80-talet när jag var i kontakt med dem. Ha inga egna idéer, det blir bara jobbigt! Dej är det ju inte synd om, du har ju inte varit arbetslös i mer än tre år.. :-p Sick!! (och suck..)
  Lita på din magkänsla, de kommer inte att hjälpa dig. Jobba med dina egna kontakter eller vidareutbilda dig. Jag har bara skummat din blog (som jag hittade ikväll) men du verkar ju också ha något på gång som instruktör. Lycka till! Jag bor i närheten av Örebro men alltför långt för att jag skulle kunna börja med Yoga hos dig, annars vore det en lockande idë.

  Uppmuntrande Kram från Pixelpig (hoppas du inte blir totalt provocerad av cyberkramar, det är bara välment)

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket!

  Jag gillar alla sorters kramar så det är helt okej. :)

  Tycker det är underligt att folk har så lika uppfattning om AF. Skrota skiten, känner jag. Jag vill inte ha deras jobbcoach, det hade jag förra svängen jag var arbetslös och hon var ju snäll och så men totalt jävla värdelös. Jag har hittat den jag vill ha, med ett bra upplägg och förträfflig hjälp, finns på orten och så blir man NEKAD! Höll på att smälla av när jag läste mailet (för varför ringa liksom?). Men värst av allt var ju anledningen - för att jag nyligen är inskriven... Är det inte meningen att jag ska kunna hitta ett nytt jobb då?
  Kör mitt eget race och hjälper mig själv. Ska nog lyckas kicka igång med yogan.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .