lördag 22 januari 2011

Arbetsförmedlingen?

Fint namn - låter som att de förmedlar arbeten. Stämmer så där med verkligheten märker jag efter en månads arbetslöshet...

Redan innan jag jobbat min sista dag bland slipsarna blev jag tipsad om att söka en praktikplats. Denna praktikplats skulle med 99% säkerhet bli en anställning efter ett halvår. Jag frågade på arbetsförmedlingen men fick där besked om att praktikplatser var menade för "personer som står långt ifrån arbetsmarknaden". Alltså inte för mig som var där och skrev in mig. Trist.

I torsdags hade jag återkopplingssamtal med AF och uttryckte då en önskan om att få en jobbcoach via en extern förmedling jag hittat via kontakter och sökande på internet. På deras sida står det att tjänsten är kostnadsfri om man är inskriven på AF, vilket jag är. I går fick jag besked om att min platsförmedlare inte kan bevilja en extern jobbcoach då jag "nyligen är inskriven".

Och det är ungefär nu jag blir så förbannad att jag skakar.
Jag trodde Arbetsförmedlingen var till för oss som söker jobb att hitta ett jobb, men man måste visst ha varit arbetslös länge för att få deras hjälp. Att söka hjälpen på egen hand är visst ingen idé. Och hur länge är länge? När upphör jag att vara "nyligen inskriven"? När hamnar jag "långt från arbetsmarknaden"?

På AF har de seminarium varje vecka om hur man skriver ett fint CV, ett bra personligt brev, föreläsningar om intervjuer. Men när man har gått på alla dessa seminarium, vilket man kan göra på en vecka om man vill, vad finns det kvar för hjälp att få då? De ska snart (när?) starta med egna jobbcoaher. "Vi hör av oss när det blir aktuellt."

Vem finns AF till för? Alla jobb jag hittills sökt har jag hittat på egen hand. När jag ber om hjälp blir jag nekad den. Är AF bara en inskrivningsnämnd för att man ska kunna få ut sin a-kassa?

Nu ska jag ha en trevlig helg och glömma bort att jag är arbetssökande i ett par dagar. Tror jag börjar med lite mantrasång och lördagsgodis.