lördag 5 mars 2011

Ängelns lek

Så har läsecirkeln haft träff igen. Rackarns så trevligt och högljutt och flamsigt. Och gott! Vår värdinna J hade bakat cupcakes som såg ut som drömmar och smakade likadant. Sitter just nu och grämer mig över att jag inte bad att få doggybag på den med hasselnötter. Nu vet jag ju inte hur den smakade! Varianten med choklad var däremot god så det räckte till.


Nåväl, vi åt ju inte bara muffins utan pratade bok också. J hade valt boken "Ängelns lek" av för oss obekante Carlos Ruiz Zafón. (Eller "The angel's game" som den hette i F:s tappning.)
En bok som vi ville älska, men det var ack så svårt. Idén till romanen gav vi höga betyg, men själva romanen fick medelbetyget 2,7. Högst betyg fick den av K, som tyvärr inte kunde komma i sista stund. Å hade ett ganska högt betyg från början, men det sjönk när vi pratade om boken och hon ändrade det.
Perny valde att dra en parallell till filmen "Amadeus" där Salieri arbetar hårt för att ge Mozart dålig kritik och till sist utbrister: "There's too many notes!" Och ungefär så kändes det - det var alldeles för många ord.
Romanen lider även av att författaren inte har kunnat styra upp sin text, strukturera den. Ett helt solklart fall av brist på förmåga att kill your darlings. Det händer för mycket på små obetydliga sidospår som inte tillför något till historien. Alldeles för många personer passerar som inte har någon som helst del av handlingen i stort. Så blir det som det blir - hattigt och rörigt med ett hetsigt tempo och en story som inte håller hela vägen. Säcken knyts inte ihop ordentligt.

I inledningen fick jag nästan gåshud för att jag tyckte det var så underbart skrivet. Underbara miljöbeskrivningar, ett sätt att använda färger på så att man fick en tydlig bild av stämningar och atmosfärer. Tyvärr går det senare förlorat och bidrar bara till rörigheten.
Ett annat störande moment för mig var alla dessa gatunamn! Höll på att bli galen på alla dessa Calle si och så som vår huvudperson färdas på i Barcelona i slutet av 1920-talet. Jag kan inte Barcelona och dess gatumönster. Jag har aldrig varit där, i synnerhet inte 1928... Här hade det varit bättre med beskrivningar av gatorna. Som läsare vet jag inte på vilka gator de rika bor eller de fattiga. Beskriv omgivningen i stället!

"Ängelns lek" handlar om David Martín, en ung man som växt upp under svåra villkor i Barcelonas slum och som av en slump får tillfälle att visa sina talanger som skribent. Hans författardröm tar fart och han skriver en rad kriminalromaner. Dock under pseudonym och i det närmaste slavlika villkor. Han lider även av en olycklig kärlekshistoria som förmörkar hans tillvaro.
En dag blir han kontaktad av en mystisk man som påstår sig vara förläggare. Han erbjuder David en stor summa pengar mot att han ska skriva en särskild bok, en bok som världen aldrig tidigare skådat. Men vem är denne man? En ängel eller en djävul? Och vad hände egentligen med den man som tidigare bott i huset som David nu hyr? Ett öde som verkar märkligt sammantrasslat med Davids eget.

Nästa bok är Pernys val - "Oförrätten" av Anders Karlgren. En lokal författare som tyvärr avled mycket ung. Romanen är utgiven postumt i mycket liten utgåva av författarens föräldrar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .