tisdag 8 mars 2011

Köksslav?

Gud vad jag slavade i köket i söndas! Stackars lilla mig. Hela dagen höll jag på och fixade med middagen. Vilket slit! (Ni känner igen ironi när ni ser det, hoppas jag.)
Jag gjorde nämligen pulled pork, eller draget fläsk som min ömma moder lite vitsigt kallar det.


Som så här gjorde jag:
I en liten skål blandade jag 3 tsk salt och ungefär 3 krm nymalen svartpeppar. Detta gned jag in ordentligt i ett och ett halvt kilo benfri fläskkarré och lade hela härligheten i en fin gjutjärnsgryta med lock som jag har.
Sedan plockade jag fram ett par lökar som jag skalade och skar i klyftor och släppte ner till köttet. Och vitlök! Glöm inte vitlöken! Jag tog en hel vitlök, skalade alla klyftorna och ploppade ner även dem i grytan.
Efter det plockade jag fram en flaska barbequesås som jag helt sonika dränkte in köttet i. Och löken. Hela jädra flaskan använde jag. Jag har hört att det går lika bra med ketchup, men jag använde alltså grillsås. Och sedan satte jag på locket på grytan och ställde in hela härligheten i ugnen. 125 grader. Och där fick den stå. I 4½ timme. Någonstans mellan 4 och 5 timmar brukar bli bra. Då är köttet så mört att man kan dra isär det med gaffeln.

Man kan nu välja att göra just det, dra isär köttet med gaffeln och blanda ner det i såsen, eller att låta var och en ta kött efter eget behov och sås som man vill ha det.
I söndags serverade vi fläsket i pitabröd tillsammans med ost, grönsaker och creme fraishe. Som stora J visar här.


Vill man kan man servera det med potatis (supergott att mosa kokt potatis i såsen!), så igår åts resterna upp till ugnsstekta potatisklyftor och en god sallad.

Lång tid - liten ansträngning. Långkok när det är som bäst!

2 kommentarer:

  1. Åh, det dragna fläsket är en fantastisk uppfinning :) Jag ska nog slänga ihop en bit i helgen.

    SvaraRadera
  2. Det är typ så gott att man svimmar! :)

    SvaraRadera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .