onsdag 15 februari 2012

Jag har bantat hela dagen. Nu vill jag ha paj.

Jo, nu lägger jag mig i debatten om alla dessa dieter som florerar i vår omvärld. Bantningshysterin med LCHF, LCHQ, VLCD, Atkins, GI-metoden och allt vad det heter. Jag tänker inte gå in och racka ner på någon enstaka - jag tänker racka ner på allihop.

För det är mycket enkelt - om du behöver gå ner i vikt så är det som gäller att göra av med mer energi än vad du tar in. Summa summarum - ät bättre mat och rör på dig. Det är inte att du äter på McD som gör att du blir fet, det är att du tar bilen till brevlådan, sitter och spelar dataspel hela dagen och äter enbart på McD som gör dig fet. Och en aning korkad.

Det är en enkel sak att gå ner när man går på en diet, särskilt om man i denna diet väljer att helt utesluta någon av matens byggstenar. Läge var det fett som var boven, nu är det kolhydraterna. Problemet är ju bara det att så fort du börjar äta normalt igen så kommer vikten tillbaka, gärna med några extra kilon av dålig samvete ovanpå den ursprungliga viktminskningen.
Kroppen kan ju i det långa loppet inte må bra av att man utesluter vare sig fett, kolhydrater eller proteiner, eftersom dessa tre behövs för att kroppen ska kunna arbeta och förnya cellerna. Däremot ska ingen av dem överkonsumeras. Det är faktiskt så enkelt.

Jag bestämde mig innan jul för att försöka gå ner några kilon på grund av att det i mitt släktträd kryllar av så kallade välfärdssjukdomar som jag inte vill ha - diabetes typ 2, högt blodtryck, cancer... Vad har jag gjort? Jag har slutat äta godis och chips flera gånger i veckan. Jag äter mer grönsaker. Jag försöker röra på mig mer. Och framför allt - jag försöker att inte ha dåligt samvete över de gånger jag verkligen äter chips/godis. Om det funkar? Nu har jag inte vägt mig på länge, men mätt mig har jag gjort. Och ja - jag krymper.
Fastän att jag äter pasta, bröd, potatis, bearnaisesås, bacon, köttbullar, frukt, ost, salami.
Om man äter ren mat, det vill säga undviker hel- och halvfabrikat, så är det inte så svårt. Inte heller om man njuter av maten, äter det man vill ha. Mat är ditt bränsle - inte din fiende.

Jag borde baske mig utbilda mig till dietist...