måndag 6 februari 2012

Hej då C.S.I. New York

Länge länge har jag tyckt att C.S.I. New York har tappat fart. Alltid är det något unikt för en viss kvadratmeter i hela världen som knäcker hela fallet, alltid finns det något fräckt datorprogram som kan göra den mest grovkorniga amatörfilm till skarpaste skarpa som gör att man ser att den misstänkte har en tatuering av en örn bakom örat. Ett motiv som bara går att få hos en enda tatuerare i hela vida världen. Typ så. Blir så sjukt störd på det. Och på att Sela Ward har så mycket botox i pannan att hon knappt kan hålla ögonen öppna.

Men ikväll gick de banne mig för långt. Ikväll baserades hela den så kallade upplösningen på ett faktafel som gör ont i själen att det gick igenom granskningen. Jag trodde ju att de hade någon sorts faktakoll bakom sina manus, men tydligen inte. För tvärtemot vad som påstods i kvällens avsnitt så är inte tujon narkotika, och man blir inte galen av att dricka absint.
Tujon är ett nervgift som finns i malört. Malört är en av örterna som används vid tillverkningen av absint. Däremot försvinner det mesta tujonet när örterna destilleras. Just det. Försvinner. Du får i dig mer tujon om du äter salt im bocca, som innehåller den likaledes tujonrika örten salvia, än om du dricker ett glas absint.
Man dricker inte absinten ren. Om man är frisk alltså. Den har nämligen väldigt hög alkoholhalt och bör således spädas, med massor av vatten. Absinten går då från att vara en klar sprit till att bli en grumlig, opaliserad dryck. Det kallas för att absinten louchar. Det är även det som brukar hänföras till den berömda gröna fén, då det ser ut som en liten dansande varelse i glaset när louchen stiger. Om man har ett riktigt absintglas vill säga.
Och man blir inte knäpp av att dricka absint. Det är gott. Jag har bara druckit det två gånger tyvärr, men inte blivit galen och börjat skjuta folk för det. Jag blev inte ens särskilt full.

Men så går det om man bara lyssnar på en sida av myten. Då kan det bli fel. Det blev det ikväll.
Så jag slutar vänta på att tv-bolaget i USA lägger ner C.S.I. NY och slutar titta nu. Hej då!

3 kommentarer:

 1. Men bra fnittriga blev vi allt. Är det absint som skall drickas på lördag kanske :D

  men det kan ju varit såna där idioter som gjort absinten på fel sätt och således inte gjort absint utan skräp där det inte destillerats och därför har personen blivit förgiftad. Men det är klart, det borde väl försvunnit när de eldade skiten, för det gjorde de säkert också, erkänn.

  Jag såg inte så jag vet inte, jag har slängt saker, mycket roligare så. Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänta lite, försvinner inte all tujon till och med, det är för tungt för att kunna följa med i destilleringen

   Radera
  2. Minns inte riktigt vad Minko sa där, hur mycket tujon som blir kvar, men det är ju inga mängder direkt. Tråkigt att se att ett så stort program blandar ihop tujon och absint.
   Absinten dracks på en burlesk-klubb, den eldades inte och den den såg louchad ut. Däremot svepte den galne mö-mö-mördaren den och såg både grönt och dubbelt.

   Klart vi blev fnittriga! Det är ju sprit! Men jag tycker nog att jag inte var jättefull trots att det var 5-6 glas som slank ner.

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .