onsdag 15 februari 2012

Jag har bantat hela dagen. Nu vill jag ha paj.

Jo, nu lägger jag mig i debatten om alla dessa dieter som florerar i vår omvärld. Bantningshysterin med LCHF, LCHQ, VLCD, Atkins, GI-metoden och allt vad det heter. Jag tänker inte gå in och racka ner på någon enstaka - jag tänker racka ner på allihop.

För det är mycket enkelt - om du behöver gå ner i vikt så är det som gäller att göra av med mer energi än vad du tar in. Summa summarum - ät bättre mat och rör på dig. Det är inte att du äter på McD som gör att du blir fet, det är att du tar bilen till brevlådan, sitter och spelar dataspel hela dagen och äter enbart på McD som gör dig fet. Och en aning korkad.

Det är en enkel sak att gå ner när man går på en diet, särskilt om man i denna diet väljer att helt utesluta någon av matens byggstenar. Läge var det fett som var boven, nu är det kolhydraterna. Problemet är ju bara det att så fort du börjar äta normalt igen så kommer vikten tillbaka, gärna med några extra kilon av dålig samvete ovanpå den ursprungliga viktminskningen.
Kroppen kan ju i det långa loppet inte må bra av att man utesluter vare sig fett, kolhydrater eller proteiner, eftersom dessa tre behövs för att kroppen ska kunna arbeta och förnya cellerna. Däremot ska ingen av dem överkonsumeras. Det är faktiskt så enkelt.

Jag bestämde mig innan jul för att försöka gå ner några kilon på grund av att det i mitt släktträd kryllar av så kallade välfärdssjukdomar som jag inte vill ha - diabetes typ 2, högt blodtryck, cancer... Vad har jag gjort? Jag har slutat äta godis och chips flera gånger i veckan. Jag äter mer grönsaker. Jag försöker röra på mig mer. Och framför allt - jag försöker att inte ha dåligt samvete över de gånger jag verkligen äter chips/godis. Om det funkar? Nu har jag inte vägt mig på länge, men mätt mig har jag gjort. Och ja - jag krymper.
Fastän att jag äter pasta, bröd, potatis, bearnaisesås, bacon, köttbullar, frukt, ost, salami.
Om man äter ren mat, det vill säga undviker hel- och halvfabrikat, så är det inte så svårt. Inte heller om man njuter av maten, äter det man vill ha. Mat är ditt bränsle - inte din fiende.

Jag borde baske mig utbilda mig till dietist...

6 kommentarer:

 1. Men gör det för i helskotta! Det märks ju att du brinner för frågorna. Ta hand om hela människan. Yogalärare, dietist och, ja, vad kan du mer plocka på så du kan bli en riktigt eftertraktad helare.

  Kram på dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är bara att utbildningarna inte finns i stan. För självklart har jag redan kollat upp det. ;)

   Radera
  2. Good luck Chuck på den. Då finns det bara privat som kostar sådant där som jag inte har...

   Radera
 2. Jag håller med. Just nu viktväktar jag. Började förra veckan. Viktväktarna är bra då de fokuserar på att man ska kunna äta lite av varje utan att skämmas men att man behöver ha en uppfattning om exakt hur bra eller dåliga dessa saker är. En sak jag dock inte håller med om är att man ska äta lightprodukter i så stora mängder. Det tycker jag inte alls om... Dessutom råkar jag vara känslig för just kolhydrater och känner att jag mår bättre om jag äter mindre. Inte om jag tar bort de helt utan om jag äter mindre. Därför blir det kanske en GI-variant, eller inte ens det om jag ska vara ärlig utan bara en mindre mängd kolhydrater och fullfeta mejeriprodukter. Det mår min mage bäst utav och jag hoppas att jag också kan gå ner i vikt på det.

  När jag äter fullfeta mejeriprodukter så orkar jag inte äta lika mycket som när jag äter light och jag behöver inte sitta och äta stora mängder mat utan jag behöver äta mindre mängder men ändå lära mig att vara mätt.

  Det är dock oftast inte maten som är mitt största problem utan det vi äter på kvällen efter maten och mängden jag rör på mig. Det är det som jag behöver kämpa mest med, det och äta frukost på morgonen och inte vid lunchtid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lightprodukter är ju bara en dumhet från den tiden när fett var farligt. Det är så mycket kemikalier i sådana att det är sorgligt.

   Långsamma kolhydrater är bäst. Man ska äta av allt men inte alltid - så är det. Tycker du gör rätt som använder VV, för de är okej. Sedan gäller det ju mycket att gå på känsla för vad man mår bra av, men ALLA extremdieter (dit jag räknar LCHF) tror jag kan vara direkt skadliga.

   Äta så man mår bra, röra sig mer och kunna unna sig.

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .