fredag 24 augusti 2012

FredagsFilmen: Doktor Caligaris kabinett

Nämen vad säger ni? Lite stumfilm från 1920 kanske? 
"Doktor Caligaris kabinett" räknas dessutom som den första skräckfilmen, inte illa. Jag har tyvärr bara sett den en gång, och det var mycket länge sedan när jag läste filmvetenskap, men något i den har satt outplånliga spår. Inte för att jag på minsta lilla sätt blev rädd, men den är fascinerande. Scenografin är helt fantastisk. Så är den ett typexempel på den så kallade tyska expressionismen också, och det finns ju anledningar att det var den här filmen vi fick se i vår utbildning. 


Mitt minne om hanslingen är lite luddigt, men:
Doktor Caligari reser runt på olika marknader med sitt kabinett. I en låda förvarar han sömngångaren Cesare som han har makt över. Det sägs att Cesare kan förutspå framtiden. Två vänner besöker kabinettet och den ene mannen frågar Ceasare om sin framtid och får svaret att han ska dö innan gryningen. Morgonen därpå hittas han mördad. Mannens vän fattar misstankar mot Ceasare och tror att han är mördaren. Han förföljer Cesare vilket gör att mördarens ögon riktas mot mannens flickvän.

Filmklippet nedan är ett montage med sekvenser ur filmen. Det är en musikaisk hyllning till filmen och för musiken står Devil Music Ensamble.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .