fredag 10 augusti 2012

FredagsFilmen: Legender från Övärlden

Det är ju inte bara Stora J:s födelsedag idag utan fredag också. Och på fredagar är det FredagsFilm här i bloggen, idag är inget undantag. Däremot lät jag henne välja filmen idag, och då hon är japanskt överintresserad med en särskild kärlek till animé i allmänhet och Studio Ghibli i synnerhet, så är det inte så konstigt att hon idag valde denna lilla pärla - "Legender från Övärlden".


Filmen är baserad på böckerna om Övärlden skrivna av Ursula K. Le Guin, och är enligt Stora J en salig blandning av alla böckerna. Jag vet inte, för jag har bara sett filmen. Tre gånger. Jag håller alltså med henne om att den är bra och förtjänar ett FredagsFilm-inlägg.

Ett skepp har fastnat i stormen. Kaptenen beordrar en väderbiten trollkarl att lugna havet, men magikerna har glömt havets verkliga namn och stormen fortsätter att rasa. Plötsligt uppenbarar sig två drakar bland vågorna och besättningen ser till sin fasa hur de slukar varandra. Att drakarna från väst uppenbarar sig på den östra sidan är ett dåligt omen, något otänkbart är på väg att hända. Balansen i världen är på väg att kollapsa.


Filmen heter alltså Legender från Övärlden på svenska, engelska titeln är Tales from Earthsea och i original heter den Gedo senki. (2006)

2 kommentarer:

  1. Men... Gedo Senki (ゲド戦記) betyder ju "Ged's War Chronicles".... o_o ...Översättningar leker hej vilt som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lost in translation? :) Precis som vanligt alltså.

      Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .