söndag 24 november 2013

Själlösa Plejader

Plejaderna slår till med en sjudundrande bokslakt igen. Den här gången har vi mördat lite steampunk, en ny genre för de flesta av oss (alla?) och vi är väl inte så värst imponerade kan man väl säga. För i den här tappningen är steampunk tydligen en chicklit med deckartendenser och med lite vampyrer där, lite varulvar här och en och annan vevdriven tekokare. Bläckfiskar också - tydligen något som hör till genren. Synd bara att de inte förklarades närmare eftersom de var flitigt representerade i skurkarnas näste.


Alexia Tarabotti lever i det viktorianska London. Hon är vid 25 år ålder fortfarande ogift, något som högst säkert beror på hennes halvitalienska ursprung och det faktum att hon är själlös. Själlösheten kommer dock väl till pass när hon överfalls av en vampyr som hon sedan råkar döda. I och med detta dödsfall kopplas ROF in, ledd av den stilige varulven Conall Maccon, som får Alexias blod att sjuda både av ilska och något hon misstänker är passion.

Det låter ju inte så dumt egentligen, men det tyckte vi alltså att det var. Sjujäkla tråkigt att ännu en gång läsa om en hjältinna som inte förstår hur tilldragande hon är (..."helt omedveten om hur dekorativt exotisk hon såg ut med det utsläppta håret"...) och som återigen behöver en man för att komma någonstans. I det här fallet krävs det till och med äktenskap för att hon ska kunna göra något annat än dricka te och äta kolabakelser och ta promenader i Hyde Park. Antar att det ska ursäktas med att det utspelar sig på den tid det gör.
Språket är även det lite... barnsligt. Det känns som att det här är skrivet för en ung publik eller av en ung författare och jag är inte imponerad alls. Det går lätt och fort att läsa men känns liksom bara ytligt.
Den enda karaktären jag gillade var den (mycket stereotypiskt homosexuelle) vampyren lord Akeldama, och detta främst för alla smeknamn han hade på Alexia.( Pickelsgurka, lilja, änglakakdua, smörblomma, daggdroppe, eldfluga och så vidare.) När den man gillar bäst är en bikaraktär som förekommer kanske fem gånger i boken och inte bokens uttalade hjältinna - ja då är det något som inte är helt bra.

Betygen var låga även denna gång med massor av tvåor och en ynka 2,5. Medelbetyget blev 2,1.
Det här är första delen av en bokserie och ingen av oss var sugen på att läsa övriga böcker. Sedan är det ju upp till er om ni ändå blev nyfikna. I så fall - kom inte och säg att jag inte varnade er.

6 kommentarer:

 1. Jag har läst hela serien och jag gillar den mycket faktiskt. Hon är ju ändå en rätt rivig dam som inte anpassar sig mer än hon måste, det gillar jag. Jag störde mig inte heller på språket, men det kan kanske ha att göra med att jag läste dem på engelska. Jag är nog känsligare för språk på svenska än på engelska (eller så var översättaren inkompetent). Men det är klart, det är ju ingen nobelpriskandidat, kanske, men jag tyckte den var underhållande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju ett ständigt dilemma för oss det där, om det brister i språket för att översättaren inte är så bra - ibland misstänker man att google translate varit i farten - eller om det är författaren som inte är riktigt vad vi vill ha språkmässigt.
   Rivig kanske hon var, men jag orkar inte med fler kvinnliga hjältar som alltid ska passas in i den heteronormativa mallen och mest ses som en mans smycke. Det mesta hon bidrog till här var ju att bryta Maccons varulvsskepnad så att han kunde "ställa allt till rätta". The man to the rescue - igen. Det kanske är annorlunda i de följande böckerna, men jag blev inte ett dugg sugen på att läsa dem. Tyvärr så kanske, om du nu säger att de är bra.

   Alltid trevligt med någon som tycker annorlunda. I vanliga fall är det någon i cirkeln som gör det, men den här gången var vi alla rörande överens i våra åsikter. Men det är ju inte uselt. Bara inte för oss.
   Fast kolabakelser låter ju onekligen gott.

   Radera
  2. Det var ju jag som valt boken eftersom jag själv gillar udda genre som inte följer naturens mönster helt och hållet. Jag hade fått höra och läst en del bra saker om boken vilket var det som fick mig att köpa den. Jag hade dock mycket höga förväntningar och kan därför ha fallit hårdare än vad som var lämpligt.

   Radera
  3. Hur förklarar vi mig då som inte hade några förväntningar alls? Mer än att jag anad att det skulle bli lite tråkigt och repetativt?

   Radera
 2. De första böckerna älskade jag, två sista var inte lika bra... Alla tycker olika, så är det bara! Ha det skönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är BRA att man tycker olika. Det blir så tråkigt annars. :)

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .