torsdag 1 maj 2014

Carrie vs. Carrie

Remakes av filmer är mäkta populärt i Hollywood. Ibland hinner en film knappt ut på dvd innan en remake planeras, ibland tar det många år innan det görs en ny version. Filmerna baserade på Stephen Kings roman "Carrie" kom 1976 respektive 2013. Nu har jag sett båda versionerna och tänkte att en liten jämförelse var på sin plats.

Bildkälla Lytherus
Filmen "Carrie" från 1976 räknas som en klassiker i skräckgenren. För regin stod Brian de Palma och i titelrollen finner vi Sissy Spacek. I en liten roll, som bad guy, ser vi John Travolta och Carries mamma spelas av Piper Laurie.
Filmen tar sin början i en mycket berömd scen i duschen i skolans omklädningsrum där Carrie får sin första mens utan att förstå vad det är som händer. Hon är väldigt strikt religiöst uppfostrad och har aldrig fått lära sig om sexualitet eller vad som händer i kvinnokroppen under puberteten. Milt sagt är hon skräckslagen och tror att hon är döende.
I och med sin första menstruation utlöses också Carries telekenetiska förmågor som legat vilande. Hon kan alltså med tankens kraft flytta föremål, en förmåga som hennes mamma anser vara djävulen som verkar genom hennes dotter.
I ett försök att göra något snällt för Carrie ber Sue sin pojkvän Tommy att ta med Carrie på skolbalen. Väl där händer dock något som får Carrie ur balans och som leder till en katastrof och ett blodbad.

Bildkälla Radio Ljusdal
I remaken från 2013 ser vi Cloë Grace Moretz i rollen som Carrie, mamma spelas av Julianne More och för regin står Kimberly Peirce (mest känd för Oscarsbelönade "Boys don't cry"). Förutom en liten bakåtglimt på Carries mamma, och en modernare miljö, så är det här samma film som den från 1976. Vissa scener är så lika att de känns karbonkopierade, och ja - remaken är baserad på manuset från 1976.
Jag gillade inte remaken. Så var det sagt. Den känns totalt onödig när det redan finns en bra film, även om den har några år på nacken och Tommy har en asful kråsskjorta på skolbalen i filmen från -76. Jag stör mig på att det i stort sett är samma film, det tillförs ingenting, ingenting känns nytt och man använder sig av billiga knep som det där störande gestikulerandet som tas till för att visa att Carrie flyttar något med tankekraft, det som i originalfilmen visades bara med att Carrie vände blicken mot det hon ville flytta på. För som sagt - telekenesi utförs med tankekraft, gester är överflödiga.

Bildkälla AdLibris
Filmerna är baserade på en roman av Stephen King. Ska man bara ägna sig åt en Carrie så rekommenderar jag boken, såklart. Boken är alltid bäst. Vill man se filmen så rekommenderar jag klassiska "Carrie" från 1976. Bättre början, bättre skådespelare och bättre slut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .