fredag 24 oktober 2014

FredagsFilmen: Legally blonde

Fortsätter med mina filmer med starka kvinnliga förebilder. Vissa kanske tycker det känns konstigt då att jag väljer filmen "Legally blonde" med en rosa Barbie-kopia i huvudrollen, i form av Reese Witherspoon, men då ställer jag frågan - har du sett filmen?
För ja, det är så himla lätt att avfärda den här filmen som en ytlig romcom, men det finns så mycket mer att upptäcka om man tittar lite noggrannare. Elle älskar rosa, hon är blond, är med i en sorority-förening på college och hamnar ganska så rejält i schablonbilden av "en dum blondin". Men det är hon inte - dum alltså. För om hon vore det skulle hon ju knappast ha kommit på Harvards juristlinje och kunna kläcka kommentaren "Like it's hard?" till den mycket förvånade ex-pojkvännen som dumpat henne just för att hon inte lever upp till hans standard. Ändrar hon på sig för hans skull? Nej. Hon visar att hon kan och hittar någon som tycker om henne för den hon är. På vägen får hon dessutom en massa nya vänner och tar död på en och annan fördom.

Bildkälla rogerebert.com
När Elle blir dumpad i stället för friad till, bestämmer hon sig för att vinna tillbaka sin pojkvän, även om det betyder att hon måste ta sig in på den prestigefyllda juristlinjen på Harvard. Väl där upptäcker hon dock att det kanske finns andra saker att ägna sig åt än att försöka vinna tillbaka någon som tycker att hon är för blond för hans liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .