torsdag 23 oktober 2014

Köttfärssås annorlunda

Enligt receptet jag hittade i kokboken "Smaker från hela världen: Sydostasien" så är det här köttfärssås på thaivis. Jag har aldrig varit i Thailand, längtar inte dit heller faktiskt, så jag vet inte hur pass thai det här, men jag vet att det var gott och att hela familjen åt med god aptit.
Eftersom vi har en i hushållet som inte gillar alltför stark mat så mildrade jag receptet en hel del och de som ville fick addera hetta med hjälp av sriracha.


Köttfärssås på thaivis

1 gul lök, finhackad
1 msk currypasta, receptet säger röd men jag använde grön för det hade jag hemma
1 msk rapsolja
400 gram nöt- eller fläskfärs
1 burk kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
2 tsk fisksås
1 tsk farinsocker

Fräs lök och currypasta i oljan några minuter. Blanda ner färsen och bryn den, rör ner kokosmjölken.
Tillsätt sambal oelek, fisksås och socker och låt köttfärssåsen koka på svag värme 10 minuter.
Servera med äggnudlar eller ris.

I originalreceptet ingår även en finhackad chili, som jag hoppade över eftersom det skulle ha blivit för starkt för Stora J som inte gillar hetta, annars adderar man den samtidigt som kokosmjölken. Det rekommenderas även att man blandar ner koriander precis innan servering, men det är det bara jag som äter här hemma så det blev inget med det heller.