torsdag 9 oktober 2014

Nobels litteraturpris 2014

Återigen - vem är du? Har ingen aning om vad årets Nobelpristagare i litteratur är för en filur. Har inte läst någon roman av Patrick Modiano - än. Jag jobbar ju på att läsa mig igenom Nobelpristagarna, och det är inte alltid så lätt. Här däremot verkar det inte vara några problem att hitta en eller flera romaner att välja på när jag väl ska bekanta mig. Peter Englund tipsar om "Nätternas gräs" som en ingång till hans författarskap, så vi får se om jag går på Svenska Akademins ständige sekreterares linje.

Bildkälla Le Figaro
Förutom det - titta! En vit gubbe! Inte ett dugg överraskande att det var en man som skulle få priset, eller att han skulle vara vit. Suckar lite över det. Jag höll som vanligt på Joyce Carol Oates eller Haruki Murakami. 

2 kommentarer:

 1. Jag håller på Astrid Lindgren! Och håller med om att det hade varit trevligt att känna till författarna som vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Astrid kommer aldrig få priset hur välförtjänt de än vore, eftersom priset *nästan* aldrig delats ut postumt. Hon har varit död för länge helt enkelt. Fast hon borde ha fått det medan hon levde. Det är lite av skandal att det aldrig hände.
   Postuma Nobelpris har delats ut två gånger. 1931 i litteratur till Erik Axel Karlfelt och 1961 års fredspris till Dag Hammarskjöld. Sedan 1974 har reglerna ändrats så man måste leva när priset offentliggörs. http://sv.wikipedia.org/wiki/Nobelpriset#Postuma_nomineringar

   Radera

Tack för din kommentar!

Jag förbehåller mig rätten att radera kommentarer som är: spam, reklam, otrevliga, irrelevanta för inlägget och/eller anonyma .